Alternatieven voor Kennnisnet Webmaker

Webmaker geslotenEnige tijd geleden schreef ik het berichtje ‘Kennisnet stopt met Webmaker‘, een verzameling leuke tools om lesmateriaal mee te maken. Dit stopzetten van Webmaker gaat in fases, zodat iedereen die materiaal heeft staan bij Webmaker dit kan redden.

 • Vanaf april kunnen geen nieuwe websites, webquests, onderwijsetalages, lessen, online verslagen en werkstukken meer worden aangemaakt. Bestaande producten kunnen nog wel worden bewerkt en bekeken.
 • Vanaf augustus kunnen bestaande producten niet meer worden bewerkt, maar nog wel worden bekeken en opgeslagen op een computer.
 • Vanaf oktober kunnen producten niet meer worden bekeken, Webmaker is dan uit.

Kennisnet noemt een aantal (gratis) online alternatieven voor de tools van Webmaker. Als je een persoonlijk profiel op internet wilt zetten, kun je – volgens Kennisnet – terecht bij Hyves en Facebook. Moet je maar net willen. Persoonlijk zou ik ook LinkedIn erbij gezet hebben.

Om een eigen weblog te maken voor plaatsen van berichten en verhalen komt Kennisnet met Web-log en Loggy. Maar kijk ook eens naar de mogelijkheden van Blogger en WordPress.com. Ook alle twee gratis, Nederlandstalig en zonder reclame.

Voor het delen van online bronnen kun je (ook volgens Kennisnet) gebruik maken van: Symbaloo, Yurls, Diigo. Prima keuze!

Als vervanger van de Websitemaker geeft Kennisnet drie alternatieven: Webklik, Jouwweb en Simpsite. Alle drie Nederlandstalig. Maar er zijn er natuurlijk meer (even Google geraadpleegd :-):

Ga je een gratis online ‘website’-maker proberen, dan moet je volgens mij op een aantal zaken letten (aanvullingen zijn welkom..!):

 • Ga niet over één nacht ijs.
 • Bekijk de verschillende aanbieders goed.
 • Lees goed de voorwaarden.
 • Wat zit er allemaal in dat ‘gratis’?
 • Hoeveel ruimte krijg je voor je website?
 • Krijg je ook een gratis webmail?
 • Krijg je (ongevraagde) reclame op je site?
 • Is de site van de aanbieder Nederlands-talig?
 • Hoe zit het met het plaatsen (embedden) van filmpjes, het plaatsen van foto’s, e.d.
 • Bekijk websites van anderen die bij de betreffende aanbieder zijn gemaakt.
 • Informeer bij anderen of zij bekend zijn met de aanbieder.

Kortom: lees, kijk en informeer jezelf goed! Zelf heb ik veel met Google Sites gewerkt en heb daar persoonlijk goede ervaringen mee. Van de overige hierboven in het lijstje genoemde sites weet ik niets af…

Je zou ook nog kunnen denken aan een gratis wiki. Voor het onderwijs gratis en reclamevrij: www.wikispaces.com en PBworks.

Voor het maken van webquests kun je volgens Kennisnet terecht bij: Wikiwijs (arrangeren), Webkwestie en Zunal (Engelstalig). Ik voeg er nog één aan toe: webquests.nl.

Om (ruw) materiaal voor je lessen overzichtelijk op te slaan, te bewaren (archiefje) en te bewerken, zou je kunnen denken aan Evernote of Microsoft Office OneNote. Tegenwoordig ook online (webbased) te vinden via Windows Live. Je kunt dan de dingen die je in OneNote hebt verzameld meteen gebruiken in de online Word en PowerPoint. Of gebruik Google Docs. Heeft ook mogelijkheden. Ik heb ergens gelezen, dat je hier tegenwoordig ook Microsoft Office documenten kunt opslaan.

Er zijn vast nog wel meer alternatieven te vinden als opvolger van Webmaker. De kunst is – denk ik – iets te vinden waarmee zoveel mogelijk onder één account gewerkt kan worden. Persoonlijk denk ik, dat je met Google Sites en Google Docs een heel eind kunt komen om digitale lessen uit te werken. Verzamel je ‘ruwe’ materiaal bijvoorbeeld met Evernote en doe er nog een ‘Yurls’-pagina bij om e.e.a. overzichtelijk en makkelijk toegankelijk te maken in de klas… En wil je jouw lesmateriaal delen, kijk dan bijvoorbeeld eens naar Digibordopschool.nl of Wikiwijs.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “Alternatieven voor Kennnisnet Webmaker

De reacties zijn gesloten.