Je data in de cloud back-uppen

Cloud = wolkIn de nieuwe ‘Computer!Totaal’ van juni 2011 – nr. 6 (ik heb er een abonnement op; dus gisteren in mijn brievenbus), las ik het artikel van Koen Vervloesem: ‘Back-up van de cloud‘.

Het is handig om alles op het web te doen, of zoals het al enkele jaren heet: ‘in de cloud’. Zo leest u uw mails in Gmail, twittert u, en publiceert u foto’s op Flickr. En dat is allemaal gratis. Maar wat als u uw gegevens terug uit de cloud wilt halen? Van een heel aantal bekende diensten bespreken we hier hoe u uw gegevens kunt downloaden

Dit is handig in het geval dat je wilt stoppen bij een bepaalde dienst of wilt overstappen van de ene naar de andere dienst. Wellicht wil je dan een back-up van je bestanden op je pc bewaren. Zo ben ik ooit overgestapt van de social bookmarkingsite Delicious naar Diigo (achteraf toch wel een beetje spijt van en was het helemaal niet nodig geweest…).

In het genoemde artikel wordt beschreven hoe je eenvoudig – of niet zo eenvoudig – een back-up kunt maken van je gegevens bij Delicious, Windows Live SkyDrive, Hyves, Facebook, Twitter, Flickr, Gmail, Google Contacten, Windows Live Hotmail, WordPress.com, Google Documenten, Google Agenda, Picasa Webalbums, YouTube en Google Reader. Diigo wordt in het artikel niet genoemd, dus zelf even gekeken bij Diigo. Diigo heeft een mogelijkheid om alles over te zetten naar Delicious en een exportfunctie in het ‘format’ van Delicious…

Een back-up van je gegevens bij Google
Interessant om te lezen was ook het gekaderde stukje ‘Data Liberation Front‘. Het ‘Data Liberation Front‘ geeft informatie over hoe je jouw gegevens bij allerlei ‘Google’-diensten kunt back-uppen naar jouw eigen computer.

Data Liberation Front

Bij ‘Google Moderator – Google Data Liberation Suggestions‘ kun je suggesties doen over welke gegevens je van ‘Google’-diensten zou willen downloaden (back-uppen).

Google Moderator - Google Data Liberation Suggestions

Kortom, weer wat geleerd. Ik kende beide websites niet.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone