Online een tijdbalk of tijdlijn maken

Een tijdbalk of een tijdlijn is een grafische weergave van een chronologische opvolging van gebeurtenissen of periodes. Het schema heeft de vorm van een balk en bezit tijdsaanduidingen met een inschrift of een bijschrift. De tijdbalk heeft een duidelijke schaalindeling. De gebeurtenissen en periodes kunnen zowel in de geschiedenis hebben plaatsgevonden als dat ze in de toekomst nog plaats moeten vinden.(Bron: Wikipedia)

Via Google vond ik de volgende webdiensten waar je online een tijdbalk of tijdlijn kunt maken.

TimeRime1. TimeRime
TimeRime is een Nederlandse dienst waar je eenvoudigen gratis je eigen tijdlijn kunt maken. Er is ook een TimeRime voor het onderwijs: TimeRime Edu. Deze mogelijkheid is niet gratis. Op de website van Vives staat een workshop ‘Online een tijdlijn maken‘ met deze webdienst. Een handleiding (pdf) kun je hier vinden.

Dipity2. Dipity
In het tijdschrift Computer Idee staat in nr. 14, 21 juni – 5 juli 20110, een workshop ‘Zet alles in uw eigen tijdbalk‘. In dit artikel wordt het programma (de website) Dipity besproken. Dipity is een online dienst waar je multimediale tijdbalken kunt maken. Je kunt in zo’n tijdbalk bijvoorbeeld je eigen (familie)geschiedenis zetten, maar je kunt hier ook een tijdbalk mee maken voor bij de geschiedenisles. Je kunt uiteraard de leerlingen ook zelf een tijdbalk of tijdlijn laten maken. Je kunt in Dipity items invoegen uit Twitter, Flickr, YouTube of Google News. Ook kun je een gemaakte tijdbalk met anderen delen of embedden op je (klassen)website of (klassen)weblog. Ook is het mogelijk een RSS-feed te maken. In de gratis versie kun je drie tijdbalken maken.

TimeToast3. TimeToast
Create timelines, share them on the web.
Timetoast is a great way to share the past, or even the future…
Creating a timeline takes minutes, it’s as simple as can be.

Kronomy4. Kronomy
Kronomy is the place to generate your interactive timelines and spread them into the world. It allows you to create events and memories with all relevant media together in an interactive and 3D view. Exploring such timelines makes a lot of fun and the can be easily exported to other social networks, blogs or sites.

Tribbit5. Tribbit
… je kunt Tribbit ook heel goed gebruiken voor het maken voor een tijdlijn voor de geschiedenisles. Denk bijvoorbeeld aan een tijdlijn over de Tweede Wereldoorlog of de Industriële revolutie, over de vrouwenemancipatie, of over het leven van Nelson Mandela. De docent maakt als de tijdlijn aan en bepaalt tot wanneer daarop gereageerd mag worden door de leerlingen. Vervolgens nodigt hij de leerlingen uit om elk wat toe te voegen aan de tijdlijn…. Je leest meer op het weblog van Margreet van den Berg in het bericht: “Tijdlijnen maken met Tribbit“.

xTimeline6. Xtimeline
When we developed the timeline tool, our friends thought of many ways to creatively use the timeline. Some of them thought the timeline could become a great public service, a resource for history education and for debate over current issues. Others wanted to create biographical timelines for celebrities and their scandalous relationships.

OurStory7. OurStory
How it Works:
– Make your timeline about anything
– Collaborate with family and friends
– Share it with whomever you want
– Share your stories as status updates on Facebook

Ik vond ook nog het programmaatje Interactieve tijdlijn. Dit programma kun je downloaden en op je pc computer installeren. Het staat dus niet online!

Lees meer over het maken van tijdlijnen op 23 OVC dingen, ding 9: Tijdlijnen. Een interessant artikel!

De in dit bericht genoemde links heb ik ook op mijn Yurls “Manssen’s Surftips” geplaatst op de pagina ‘Handig – Basisonderwijs‘ in de box ‘Online tijdlijnen maken‘.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

Eén reactie op “Online een tijdbalk of tijdlijn maken

De reacties zijn gesloten.