Scratch: een educatieve programmeeromgeving

ScratchNaar aanleiding van het berichtje ‘RoboMind: een educatieve programmeeromgeving‘ tipte Cobie van de Ven van het ‘digitaal laboratorium‘ (digi-lab) mij op de programmeeromgeving ‘Scratch‘, die ook geschikt is voor kinderen. Coby mailde:

Voor de basisschool is Scratch een leuk alternatief om te leren programmeren. Hierbij maak je met programmablokjes allerlei zeer uiteenlopende programma’s. Ook kun je gemaakte programmaatjes uploaden en gebruiken om verder aan te werken. De site is ook in het Nederlands evenals de programmeeromgeving en zeer kindvriendelijk.

Krijg je de site niet in het Nederlands te zien, dan kun je de taal rechtsboven in de blauwe balk op het scherm instellen.

Op de website staat o.m. het volgende te lezen:

Scratch is een programmeertaal waarmee je makkelijk je eigen interactieve verhalen, animaties, games, muziek en kunst kan maken. Om het vervolgens even zo makkelijk te delen met de rest van de wereld. Bij het maken en delen van Scratch projecten leer je belangrijke dingen over wiskunde en programma’s, terwijl je ook creatief wordt uitgedaagd, leert om logisch te denken, en samen te werken. (Bron)

Als je Scratch wilt downloaden, kun je een formulier invullen, maar dat is niet verplicht. Je kunt Scratch ook, zonder dit formulier in te vullen, downloaden. Als je het formulier wel invult, krijgt je automatisch ‘Scratch’-updates. Wil je jouw producten op de site bewaren, dan moet je je registeren. Overigens is Scratch gratis te downloaden. Ook een account aanmaken is gratis.

Het filmpje hieronder geeft een indruk van Scratch. Op YouTube zijn overigens heel veel filmpjes te vinden over Scratch.

Op de pagina ‘Getting Started with Scratch‘ vind je een korte ‘How to‘-handleiding. Er is ook een uitgebreidere handleiding. Die is wel in het Engels. Je kunt die handleiding (pdf) hier downloaden. Er is ook een ‘Scratch Reference Guide‘ (pdf), een ‘Scratch FAQ‘ en een ‘hulp’-pagina. Met vragen over Scratch kun je terecht op het forum.

Interessante links m.b.t. Scratch:

Coby van de Ven meldde mij nog het volgende: “Ik ben momenteel bezig om de fijne kneepjes van Scratch zelf onder de knie te krijgen en werkboeken en kaarten te ontwikkelen. Volgend schooljaar wil ik het in het aanbod van mijn bedrijf Digitaal Laboratorium opnemen als workshop en lessenreeks voor leerlingen en leraren.”

Coby, dank voor deze tip! Ook Scratch ga ik na 1 september a.s. eens uitproberen.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone