ThingLink: interactieve plaatjes op je digibord

thinglink.comEnige tijd geleden schreef ik de blogpost ‘15 Interesting Ways to Use ThingLink in the Classroom‘ over de online tool ThingLink. Met deze tool kun je interactieve plaatjes op je weblog of website zetten. Als je nog nooit van ThingLink hebt gehoord, is mijn advies om eerst even die eerdere blogpost te lezen. Aan het eind van die blogpost vroeg ik mij af of je zo’n plaatje in de software van je digibord kunt importeren, want die interactieve plaatjes zijn erg leuk om allerlei leuke dingen mee te doen in je digibordles.

Vanmiddag heb ik dus een account aangemaakt bij ThingLink en m’n eerste interactieve plaatje gemaakt. Er is een plugin voor WordPress beschikbaar (alleen beschikbaar voor diegenen die de ‘WordPress‘-software hebben geïnstalleerd). Ik heb die plugin geïnstalleerd en geactiveerd. Toen een plaatje naar dit blog geuploaded. Ik probeerde eerst dit plaatje van tags te voorzien in de ‘WordPress‘-editor. Dat lukte niet! Toen ik echter in op het knopje ‘Voorbeeld‘ klikte, bleek dus dat ik de tags in de voorbeeld-pagina moest maken. Hier lukte het wel. Om die tags aan te brengen in het plaatje, moet je wel ingelogd zijn bij ThingLink. Vergeet overigens na het aanbrengen van de tags niet bij ThingLink uit te loggen. Als je met je muis over het plaatje hieronder beweegt zie je puntjes. Als je op zo’n puntje gaat staan met je muispijl zie je de tag

demonstratieplaatje

Hardstikke leuk toch én bruikbaar voor je digibordlessen! Maar hoe krijg je nu dat plaatje geïmporteerd in je digibordsoftware? In mijn geval: de Notebook-software van het SMART Board. Welnu, het antwoord is kort en krachtig: het gaat niet! Althans, het is mij niet gelukt. Ik heb alle mogelijkheden om plaatjes in de Notebook-software te importeren uitgeprobeerd. Ik bedoel dus: het plaatje importeren lukte wel, maar niet de tags; die staan er niet in.

Maar… met een omweg lukt het om een interactief plaatje in je digibordles te gebruiken. Wat heb ik gedaan…?

  1. Een (gratis) weblog aangemaakt bij Blogger.com.
  2. De gadget ThingLink geplaatst. Hoe je dat moet doen staat op ThinkLink. In de gadget plak je de code die je ook krijgt van ThingLink en daarna zet je de tags in het plaatje en klaar is ie.
Demonstratieplaatje bij Blogger.com

Het weblog 'Digibord plaatjes' bij Blogger.com

Als je een blog aanmaakt, moet je er wel voor zorgen dat het plaatje er zo voordelig mogelijk op staat. Ik heb daarom alle zaken die normaal in de zijbalk van een blog staan aan de onderkant geplaatst. Een paar tips…

  • Zet ieder plaatje dat je wilt gebruiken in een aparte blogpost (bericht).
  • Voorzie ieder plaatje van een rubriek en trefwoord, dan kun je het makkelijk terugvinden.
  • Zet alleen de noodzakelijke toeters en bellen (gadgets) op je blog; houd het zo kaal mogelijk.
  • Kies voor een sjabloon met zo min mogelijk kleuren.
  • Als je de plaatjes wilt delen met anderen (wat kan), dan is het slim om een RSS-feed op het blog te plaatsen. Iemand die zich geabonneerd heeft op die feed, kan dan snel zien of er wat nieuws is bijgekomen.

Ik ga dit ‘plaatjes‘-blog nog wat verbeteren, want het kan nog kaler. Hoe kaler het blog, hoe meer aandacht voor het plaatje.

In de digibord-software plak je nu de link naar je weblog. Ben je met de les bezig, dan klik je op die link en dan verschijnt het blog mèt het plaatje. Het blog dat ik vanmiddag gemaakt heb staat op http://digibordplaatjes.blogspot.com/.

Online lesopdracht
Je kunt bij het interactieve plaatje ook nog een lesopdracht plaatsen. Bijvoorbeeld met vragen over de betekenis van de gebruikte tags. Je kunt er werkbladen bijmaken, enz. Wat dacht je van een kaartje van Nederland? In iedere provincie tag je een nummer. De leerlingen schrijven de naam op die bij het nummertje hoort… Je kunt er online computeropdrachten mee maken… Kortom: mogelijkheden genoeg!! Ik ga nog even fröbelen aan mijn ‘interactieve plaatjes’-blog :-)

Update

  1. Kwam ik net achter: laat tussen het plaatje en de onderkant van de blogpost de nodige witruimte, zodat je op je digibord alléén het plaatje ziet.
  2. Tweet
Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone