Infographics op het digibord

Washington: metro lijnenJe ziet ze steeds meer op blogs en websites; van die mooie kleurige, informatieve afbeeldingen: infographics. Een prachtige manier om in een afbeelding kort en krachtig informatie te geven over enig onderwerp. Misschien vraag je je nu af: wat is een infographic precies?

Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrond artikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.
De term infographic is verkorting van de Engels term: “information graphics”. In het Nederlands is dit begrip niet nader gedefinieerd en er bestaat geen overeenstemming, welke vormen van informatie ontwerpen onder de “infographic” vallen. (Bron)

Kortom: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. In de klas maken we regelmatig gebruik van infographics, ook al zijn we ons hiervan misschien niet bewust. We maken een infographic als we bijvoorbeeld een verklarende bordtekening, een grafiekje, enz. op het bord tekenen. Met de software bij je digibord kun je natuurlijk helemaal mooie infographics bij je les maken. Vooral ook, omdat je ze interactief kunt maken. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de digibordtooltjes die je op het internet kunt vinden. Maar ook een weekopdracht, een opdracht voor het zelfstandig werken, een woordspin, een uitleg in schemavorm geïllustreerd met bijpassende plaatjes, een mindmap, een ‘help’-kaart, enz. enz.,  kunnen – denk ik – als een infographic gezien worden.

Een collega vroeg mij laatst: “Waar haal je toch het materiaal vandaan om (bijna) iedere dag wat op je weblog te schrijven?“. Het antwoord op deze vraag heb ik in de onderstaande infographic proberen weer te geven. Ik heb deze afbeelding vanmorgen gemaakt met mijn ‘Notebook‘-software (SMART Board). Ik ben er ongeveer twee uur mee bezig geweest. Plaatjes zoeken, nadenken over de volgorde, opnieuw beginnen als het niet naar m’n zin was, enz. enz. Ik ben er op een gegeven moment mee gestopt. Nu ik het kant-en-klare resultaat zie, denk ik – als ik er kritisch naar kijk – dat er eigenlijk nog wat dingen ontbreken en duidelijker zouden kunnen. Maar goed; het is maar een voorbeeld…

infographic

Hoe dan ook: een infographic maken is hartstikke leuk. Bijvoorbeeld voor een aardrijkskunde, geschiedenis of biologieles. Geschikte plaatjes zijn er genoeg te vinden op het internet (let er wel op hoe het zit met de copyright op de plaatjes als je jouw digibordlessen deelt op het internet of met collega’s op andere scholen). Zet bij het plaatje nog wat verhelderende tekst en klaar! Denk bij het maken, ontwerpen van een infographic bij een les aan het motto: “Niet het vele is goed, maar het goede is veel!” En.., een simpele infographic maken, kost minder tijd dan mijn gefröbel van vanochtend :-)

Een interessante  artikel over het maken van infographics en gratis software die je hiervoor kunt gebruiken staat op Makeuseof.com: ‘10 Awesome Free Tools To Make Infographics‘. Ook vind je in dit artikel een aantal tips m.b.t. het maken van infographics.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone