Kennisnet Groepen stopt 1 januari 2012

Kennisnet GroepenEerder dit jaar (februari) blogde ik: “Kennisnet stopt met Webmaker”. Vandaag het bericht “Groepen vanaf 1 januari 2012 niet meer beschikbaar”.

Kennisnet Groepen is in 2003 ontwikkeld om invulling te geven aan de behoefte in het onderwijs om op laagdrempelige manier online samen te werken. Sindsdien zijn er voldoende gebruiksvriendelijke en gratis alternatieven ontwikkeld. Daarom is voor Kennisnet de tijd aangebroken om met Groepen te stoppen. Vanaf 1 november 2011 kunnen er geen nieuwe groepen meer worden aangemaakt op mijngroepen.kennisnet.nl. Op 1 januari 2012 stopt Groepen definitief en de dienst is vanaf die datum niet meer beschikbaar. Uw opgeslagen data dienen dan overgezet te zijn naar een nieuwe omgeving. Er zijn verschillende alternatieven voor Groepen, afhankelijk van waar de nadruk bij het samenwerken ligt...” (Bron)

Meer informatie over het stoppen van Groepen kun je vinden op Groepen.kennisnet.nl/uitfasering. Je vind hier ook een aantal alternatieven voor Groepen. Wat je kiest is afhankelijk van hoe je wilt samen-werken. Als alternatieven geeft Kennisnet Basecamp, Lumoflow, LinkedIn, Facebook en Dropbox. Alléén Facebook is Nederlandstalig. De rest is in het Engels en veelal is de gratis versie (zéér) beperkt. Ik heb geen idee wat de mogelijkheden van Facebook zijn, want daar zit ik niet bij. Bruikbaar is LinkedIn (wel Engelstalig) en Dropbox is alleen bruikbaar om bestanden uit te wisselen. In het laatste geval zou je ook eens kunnen kijken bij Google Docs of Skydrive. Heb je een Gmail– of Hotmailaccount dan kun je zo van deze diensten gebruik maken. Wellicht zou je als alternatief voor Facebook ook een account kunnen maken bij Google+.

Ik weet niet hoeveel mensen, scholen e.d. actief gebruik maken van Groepen. Wellicht staan er een hoop geregistreerd, maar maken ze geen gebruik meer van deze dienst. Toch vraag ik mij af: is het opdoeken van laagdrempelige diensten  – zoals Webmaker en nu Groepen – nu wel zo verstandig…? Ik denk dat er nog een heleboel mensen in het onderwijs zijn die laagdrempeligheid erg fijn vinden en daar behoefte aan hebben. Die blij zijn dat ze eindelijk iets kunnen op het web en dan moeten ze ineens gebruik gaan maken van Engelstalige diensten om online te kunnen samen werken..? En misschien willen ze wel geen lid worden van Facebook, Google+ en dat soort sociale netwerken.

Google DiscussiegroepenEen handig alternatief voor Kennisnet Groepen  is Google Discussiegroepen. Deze Google-dienst is gratis en Nederlandstalig. Een Google-discussiegroep is een groep die wordt beheerd door gebruikers met de service Google Discussiegroepen. Met Google Discussiegroepen kun je niet alleen je mailinglijst beheren en archiveren, maar ook communiceren en samenwerken met andere groepsleden. Anders dan bij andere gratis services voor mailinglijsten biedt Google Discussiegroepen veel opslagcapaciteit, pagina’s die je zelf kunt aanpassen en unieke opties voor beheer. Zoals altijd geeft Google Discussiegroepen alleen relevante tekstadvertenties weer (geen banners of pop-upadverten-ties). Google Discussiegroepen heeft uitgebreide Help-pagina’s. Ben je nog steeds actief op Kennisnet Groepen, dan zou ik zeker eens kijken of deze dienst geen mogelijkheden biedt.

Maakt jouw school gebruik van Kennisnet Groepen? Welke alternatieve dienst gaan jullie dan gebruiken om online samen te werken? Heeft jouw school een mogelijkheid online samen te werken. Hoe doen jullie dat dan? Welke dienst gebruiken jullie? Plaats een reactie!

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “Kennisnet Groepen stopt 1 januari 2012

  1. Bedankt voor de aanvulling van Google Discussiegroepen!

    Ter info; zoals aangegeven op http://groepen.kennisnet.nl zijn Basecamp en Lumoflow in de eerste instantie in het Engels, maar bij het oprichten van een groep kan er voor Nederlands worden gekozen. Daarnaast bieden deze twee alternatieven minstens dezelfde functionaliteit als Groepen.

De reacties zijn gesloten.