Interactieve infographics op het digibord

InfographicJe kunt zelf ook eenvoudige infographics maken voor je digibord, website of weblog. Zo’n infographic kun je gebruiken om bijvoorbeeld een mooie samenvatting te maken van een hoofdstuk of thema uit je geschiedenis-, aardrijkskunde- of biologiemethode. Ik heb gisteren als voorbeeld een infographic gemaakt over ‘Hunebedden’. Omdat ik geen geschiedenismethode meer bezit, heb ik gebruik gemaakt van de tekst over Hunebedden die is te vinden op Entoen.nu. De plaatjes heb ik ook van deze site gehaald of gevonden op Google Afbeeldingen (neem me niet kwalijk als ik hierbij de copyrights heb overtreden). Ik had er natuurlijk nog veel meer afbeeldingen bij kunnen maken, maar het is maar een voorbeeld.

Infographic Hunebedden

Voor het maken van deze infographic heb ik mijn Notebook-software (SMART Board) gebruikt. Hier zitten zoveel mogelijkheden in, dat je hiermee een mooie infographic kunt maken. Je kunt hier ook allerlei interactieve elementen (filmpjes, animaties, effecten, e.d.) aan de infographic toevoegen. Heb je een SMART Board en wil je de infographic alleen op het SMART Board gebruiken, dan ben je eigenlijk al klaar.

Wil je meer met je infographic doen – bijvoorbeeld op je website of weblog plaatsen – dan moet je het gemaakte plaatje (zonder de interactieve onderdelen) uit je digibord-software kopiëren en opslaan als een jpg-bestand. Ik heb IrfanView (gratis te downloaden) gebruikt om m’n infographic wat te verkleinen. Nu zijn er verschillende mogelijkheden om weer interactieve elementen als filmpjes, animaties, afbeeldingen, kaartjes, e.d. aan je infographic toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld met ThingLink, Speaking Image en Popplet. Bij de laatste twee kun je jouw infographic ook voorzien van filmpjes. Wil je grafiekjes in de infographic zetten, dan zijn er op het internet gratis to0ltjes te vinden waarmee je grafiekjes kunt maken.

Op ThingLink heb ik – als voorbeeld – deze infographic gemaakt:

Hunebed infographic Thinglink

Beweeg je muis over het plaatje en klik dan op de witte puntjes. Iets dergelijks kun je ook bij Speaking Images doen. Daar kun je ook afbeeldingen en filmpjes plaatsen. Is eigenlijk nog mooier!

Meer informatie over infographics kun je vinden in de volgende blogposts:

Online tools:

Een interessant artikel is:

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

6 Reacties op “Interactieve infographics op het digibord

  1. Mooi ding hoor. Ziet er goed uit, zelf ook wel eens geprobeerd(lang niet zo mooi by the way) maar ik heb geen smartbord. Wij werken met een HD bord.

De reacties zijn gesloten.