Instructiefilmpjes koppelen op YouTube

YouTube_logoOp het blog ‘The History 2.0 Classroom’ las ik deze week het bericht “Choose Your Own Adventure Videos: Tutorial”. In dit artikel (Engels) wordt uitgelegd hoe je een aantal zelfgemaakte filmpjes (bijvoorbeeld instructiefilmpjes – screencasts) aan elkaar kunt koppelen. Op het internet staan allerlei gratis programmaatjes waarmee je instructiefilmpjes (screencasts) kunt maken en kunt uploaden naar YouTube.

Zelf gemaakte instructiefilmpjes (screencasts) kun je op YouTube aan elkaar koppelen met de ingebouw-de ‘annotation’ en ‘spotlight’ optie je bij ieder filmpje vindt.

Stel, je heb drie instructiefilmpjes gemaakt die je aan elkaar wilt koppelen. Deze drie filmpjes plaats je alle drie bij YouTube. Dat doe je zo: maak nog een vierde filmpje waarin je een ‘keuzemenu’ maakt. Dit vierde filmpje is een soort introductiefilmpje. Aan het eind van ieder instructiefilmpje maak je een link die weer verwijst naar dit introductiefilmpje. In een schema ziet het er zo uit:

Schema

Werkwijze in grote lijnen:

  1. Maak een gratis account bij YouTube (heb je een Google account, dan kun hiermee inloggen bij YouTube).
  2. Upload de vier filmpjes (of het aantal filmpjes dat jij hebt gemaakt).
  3. Open op YouTube “Mijn video’s”.
  4. Zorg dat je de vier filmpjes in een apart tabblad van je browser kunt bekijken.
  5. Ga naar het tabblad waarin het introductiefilmpje staat met het keuzemenu.
  6. Open bij dit filmpje “Annotatie bewerken” en kies hier “Spotlight”.
  7. Maak nu in je introductiefilmpje een “spotlight” van iedere keuze en vul bij iedere “spotlight” de URL in van de andere filmpjes. Die URL vind je in de adresbalk van het tabblad met de geopende filmpjes. Als je klaar bent, klik je  ‘opslaan’ en ‘publiceren’. Zet aan het eind van ieder van de drie filmpjes “spotlight” naar het introductiefilmpje. Vergeet de wijziging niet op te slaan en… je instructiefilmpjes zijn nu gekoppeld.

Als je nu het introductiefilmpje (hieronder) gaat bekijken, kun je in dit filmpje klikken naar de drie andere filmpjes in een volgorde die je zelf wilt. Aan het eind van ieder filmpje klik je weer op de “link” naar het introductiefilmpje, enz. Je hoeft dus nu alleen maar de URL van het introductiefilmpje te weten om alle drie de andere filmpjes ook te kunnen bekijken. Hier is mijn demonstratiefilmpje (zonder geluid). Start het filmpje eerst en klik dàn op één van de drie keuzes.

Moeilijk..? Nee! Als ik het kan – en ik ben geen techneut – kun jij het ook. En een screencast maken kun je bijvoorbeeld met het gratis online ‘Screenr‘. Vanuit dit programmaatje kun je je filmpjes meteen op YouTube plaatsen.

Handleiding
In onderstaand instructiefilmpje wordt – in rustig tempo in het Engels – uitgelegd hoe je jouw instructiefilmpjes aan elkaar kunt ‘knopen’. Bekijk het filmpje een paar keer en je kunt het ook! Vergeet niet op de “sticky note” (memoblaadje)  te klikken als dat wordt aangegeven!!!

Wat kun je ermee..?
Met deze truc krijgt het maken van instructiefilmpjes (screencasts) weer een nieuwe dimensie. Je kunt zo bijvoorbeeld een instructiefilmpje met ‘differentiatie’-mogelijkheden maken. Bijvoorbeeld: in het keuzemenu (introductiefilmpje) kun je kiezen uit een instructiefilmpje voor beginners, gevorderden en experts.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone