Instructiefilmpjes door en voor leerlingen met PowerPoint 2010

Jonatan AcademieHier wellicht een leuke tip om ook eens uit te proberen; al dan niet met jouw klas. Je moet dan wel even onderstaand filmpje bekijken of het artikel in de COS van deze maand lezen. Leerlingen van de Vlaamse Jonatan Academie (speciaal onderwijs) maken met behulp van PowerPoint 2010 instructiefilmpjes (screencasts) voor hun medeleerlingen. Die filmpjes kun je daarna ook weer uploaden naar YouTube, zodat deze instructiefilmpjes ook thuis kunnen worden bekeken.

In de Jonatan Academie brengen we “juf spelen” of “meester spelen” naar een hoger niveau. Leerlingen leggen moeilijke leerstof zorgvuldig uit met behulp van filmpjes die ze helemaal zelf maken.”

In het onderstaande filmpje zie je meer over de werkwijze en de bedoeling van de Jonatan Academie.

Dit filmpje en meer informatie (én filmpjes) kun je vinden op de websitepagina “Informatie”. Als je zelf ook zo’n instructiefilmpje met PowerPoint 2010 wilt maken, dan vind je hier alle informatie en uitleg om zelf met jouw leerlingen aan de slag te gaan.

Wij zijn uiteraard helemaal gek van de Jonatan Academie. En wanneer ik met collega’s uit Vlaanderen spreek zijn veel mensen enthousiast om ook eens een filmpje te maken. Omdat het zinloos is om iedereen het warm water te laten uitvinden deel ik op deze pagina alles wat je moet weten en hebben om van start te gaan. Geef zeker een seintje als je zelf filmpjes maakte met je leerlingen, dan linken de filmpjesbibliotheken aan elkaar.”

Op de pagina “Doe je mee” vind je:

  • een demonstratiefilmpje,
  • een lesvoorbereiding inclusief eindtermen (bij ons heet dit “Kerndoelen”),
  • een sjabloon om zelf aan de slag te gaan,
  • alternatieve oplossingen als je bepaalde programma’s niet hebt.

De (instructie) filmpjes die inmiddels zijn gemaakt door leerlingen voor leerlingen kun je bekijken op de pagina “Filmpjes”.

Ik vind dit een leuk initiatief. Als ik het allemaal goed begrepen en bekeken heb, zit er in PowerPoint 2010 een optie om je PowerPoint als een filmpje op te slaan. Eerlijk gezegd had ik daar nog niet eerder van gehoord. Weer iets geleerd! Je kunt zo’n filmpje ook op YouTube zetten en dan weer in een ‘Word’-document zetten en er zo een werkblad omheen maken. Zie mijn blogpost “Handleiding YouTube-filmpje in een Word-document”.

Zou jij jouw leerlingen dit soort instructiefilmpjes ten behoeve van andere leerlingen laten maken? Of zeg je: “Dit vind ik zonde van mijn tijd…”

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

4 Reacties op “Instructiefilmpjes door en voor leerlingen met PowerPoint 2010

De reacties zijn gesloten.