Lessen maken met Microsoft OneNote 2010 (3)

Microsoft OneNote 2010Vandaag bestudeerd op GratisCursus.be:
– Les 3: Het aanmaken van een notitieblok (Deel 2).
– Les 4:  Het aanmaken van een notitieblok (Deel 3).

Uiteraard heb ik het e.e.a. uit les 1 en 2 nog eens op een rijtje gezet. Verder heb ik geprobeerd een “Notitieblok” direct op te slaan op SkyDrive. Maar dat is me (nog) niet gelukt! Daarover straks meer.

Alle voorgaande berichten zijn te vinden door in de zijbalk aan de rechterkant in het vak “Overzicht onderwerpen” (rubieken) te klikken op “OneNote 2010”.

Geleerd:

  • OneNote is een digitale hangmappenkast met een oneindig aantal (te maken) lades. OneNote noemt die lades: notitieblokken.
  • In een lade (notitieblok) kun je mappen stoppen. OneNote noemt die mappen: secties.
  • In een map (sectie) kun je papieren stoppen. OneNote noemt die papieren : pagina’s.
  • Aan een zo’n papier kun je weer andere papieren hangen: sub-pagina’s (denk aan bij elkaar horende papieren die je met een nietje of paperclip aan elkaar vastmaakt).
  • De lades (notitieblokken), mappen (secties) en papieren en sub-papieren (pagina’s en sub-pagina’s) kun je een naam geven.

 OneNote: Structuur

Uit de handleiding: “OneNote wordt altijd op dezelfde plaats geopend zoals het is afgesloten. Dus wanneer je OneNote opstart kom je op de plaats terecht waar je de vorige keer bent gestopt.”

Het is verstandig om – voordat je een “Notitieblok” maakt – goed na te denken over de indeling ervan; dus welke mappen ga je maken.

Heb je de hele structuur gemaakt, dan begint het feest: aantekeningen maken, kopiëren en plakken van een stukje van een website, afbeeldingen, links naar filmpjes en noem maar op.

OneNote: pagina

Handig is, dat de link van de website erbij wordt geplakt als je tekst van een website kopieert. Hoef je de naam van de betreffende website nergens te noteren of te onthouden. Dat is makkelijk als je later de hele website nog een keer wilt bekijken. Alles wat je op een pagina plaatst, plaats je in “vakken”. In de handleiding die ik gebruik wordt zo’n “vak” een “container” genoemd. Die “containers” kun je groter of kleiner maken en verplaatsen door ze simpel weg met de muis te verslepen.

OneNote: container

Op YouTube vind je een heleboel filmpjes (screencasts) over OneNote. Zoek op “onenote 2010 tutorial”.

Kortom: allemaal appeltje, eitje!  Prachtig programma! Jammer dat ik het niet heb gebruikt toen ik nog voor de klas stond! Alles wat je in de klas nodig hebt, kun je met OneNote maken: klassenmap, schema’s, roosters, lesvoorbereidingen en noem maar op. Alles overzichtelijk in één programma. Geweldig toch! Helaas kwam aan mijn vreugde een – hopelijk voorlopig – einde…

Online opslaan op Skydrive en synchroniseren… Hellup!!
Het handmatig uploaden van een “Notitieblok” naar SkyDrive lukte uitstekend. Vreemd is het wel, dat je een geüpload bestand niet kunt openen met de “Web App OneNote”. Als je op het betreffende bestand klikt, wordt het weer gedownload naar je pc. Raar eigenlijk of heb ik soms iets gemist..?

OneNote heeft ook de mogelijkheid om een “Notitieblok” rechtstreeks naar SkyDrive te uploaden. Als je dat doet, wordt dit bestand daarna automatisch gesynchroniseerd als je het bijwerkt. Althans, zo heb ik het begrepen. Dat automatisch uploaden doe je in dit venster:

OneNote: knop

Ik heb bij -1- het Notitieblok “Klassenmap” geselecteerd. Bij -2- heb ik “Delen op Web” gekozen en daarna bij -3-  heb ik mij aangemeld bij mijn “SkyDrive”-account met mijn inloggegevens. Als het goed is, kun je dan door op de knop “Notitieblok delen” het Notitieblok op “SkyDrive” zetten. Die knop doet het echter niet; de knop blijft lichtgrijs.

In de handleiding wordt niets hierover gemeld. Ik heb op het internet gezocht, maar nergens gevonden wat ik mogelijk verkeerd doe. Wie kan mij helpen??? Heb ik iets verzuimd te doen? Heb ik een vinkje over het hoofd gezien. Kortom: waarom lukt dit niet..?? Weet jij mogelijk de oplossing..?? Reageer dan a.u.b. Al vast heel, heel hartelijk bedankt!

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

3 Reacties op “Lessen maken met Microsoft OneNote 2010 (3)

De reacties zijn gesloten.