Is de website van jouw school geschikt voor een smartphone?

GoMoIs jouw schoolwebsite geschikt voor een smartphone..? Ik vraag het maar even, want in het artikel “5 voortekenen van de dood van de pc” op Webwereld las ik het volgende: “Moderne websites houden al geruime tijd hun mobiele bezoekcijfers scherp in de gaten. De bezoeker vanaf de smartphone of tablet is een sterk groeiende en interessante groep. Maar deze gang naar mobiel voltrekt zich heus niet alleen voor tech-savvy sites of smartphoneblogs. Van het totale internetverkeer in Nederland komt nu al een indrukwekkende 5 procent vanaf mobiel…”

In de blogpost “De schoolwebsite als communicatiemiddel” schreef  ik dat een schoolwebsite – naast het visitekaartje van de school en een bron van informatie over de school, ook een communicatiemiddel is (zou moeten zijn) tussen ouders en school. Aangezien veel ouders en leerlingen de website van hun school via een mobiel apparaat (smartphone, tablet) bekijken, is het wellicht zinnig om je eens af te vragen hoe de website van jouw school zich toont op zo’n mobiel apparaat.

GoMo, mobilize your site now
Wil je zien hoe de website van jouw school eruit ziet op een smartphone? Ga dan eens naar de website GoMo. GoMo is een initiatief van Google. Behalve dat GoMo laat zien hoe bezoekers jouw schoolwebsite zien op hun smartphone, geeft GoMo ook aan wat je aan de schoolwebsite zou kunnen verbeteren om zo goed mogelijk over te komen op een smartphone.

What is a mobile site and why do you need one?
Just because you can see your desktop site on a mobile phone doesn’t mean it’s mobile-friendly. Mobile sites are designed for the small screen, with the needs of mobile users in mind. A mobile-friendly site can help your business connect with customers and drive conversions.”

GoMo

Hoe ziet de website van jouw school eruit op een smartphone?

  • Ga naar GoMo.
  • Klik op “See how your current site looks in mobile”.
  • Klik in het nieuwe venster op “Test your site”.
  • In weer een nieuw venster moet je de URL (adres) van je schoolwebsite intypen.
  • Dan even geduld en je schoolsite verschijnt in een afbeelding van een smartphone.
  • Je krijgt dan een venster te zien, waarin je een aantal vragen moet beantwoorden over de werking van de site en dan wordt je site geanalyseerd op gebruiksvriendelijkheid op een smartphone.

Manssen.nl op je smartphoneGoMo geeft ook een lijst met (Amerikaanse?) bedrijven die jouw schoolsite kunnen “verbouwen” tot een “smartphone-vriendelijke-site”. Er zijn bedrijven waar je het zelf en voor nop kunt doen, maar – uiteraard – ook bedrijven waar je moet betalen. Grappig is, dat je – zo blijkt – ook een mobiele versie van Google Sites kunt bouwen.

Voor scholen die hun schoolwebsite met WordPress gebouwd hebben is er een gratis plugin die automatisch van de WordPress-site een mobiele versie maakt. Ik gebruik die plugin ook voor dit weblog. Zie de blogpost: “Manssen.nl leesbaar op je smarthphone”. Overigens is de afbeelding hiernaast afkomstig van GoMo. Ik heb e.e.a. ook even uitgeprobeerd :-)

Is de website van jouw school niet zo gebruiksvriendelijk op een smartphone, neem dan eens contact op met de bouwer ervan en vraag naar de mobiele mogelijkheden of breng het eens onder de aandacht van de webmaster van jouw school.

Hoe laat jouw schoolsite zich zien op een smartphone? Weet jij gratis websites, tools waarmee je een mobiele versie van een schoolwebsite kunt bouwen of een schoolwebsite kunt “verbouwen”, zodat de site ook op een smartphone goed te bekijken is? Ik zal dan deze websites, tooltjes, freeware in een lijstje zetten en dit lijstje in een volgende blogpst publiceren. Alvast bedankt!

‘GoMo’ gespot via de Scoop.it! “Best Freeware Software”, curated by Gust Mees

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

5 Reacties op “Is de website van jouw school geschikt voor een smartphone?

De reacties zijn gesloten.