Snel schermafdrukken maken met het Windows Knipprogramma

KnipprogrammaMet het Knipprogramma dat standaard wordt meegeleverd met Windows, kun je op eenvoudige wijze snel een schermafdruk (screenshot) maken van een willekeurig onderdeel van eender wat er maar op het beeldscherm van je pc of laptop staat. Je kunt een screenshot maken van bijvoorbeeld een afbeelding of een gedeelte van een webpagina. Je kunt kiezen voor een schermmafdruk van een volledig venster, een rechthoekig gedeelte van het scherm of een uitsnede maken met de muis of tabletpen. Als je een computer met een aanraakscherm hebt, kun je hiervoor ook jouw vinger gebruiken. Met de knoppen aan de rechterzijde van het Knipprogramma kun je vervolgens een opmerking toevoegen of de afbeelding opslaan of verzenden via e-mail. Het Knipprogramma is alleen beschikbaar in Windows 7. Werk je met Windows XP dan vind je aan het eind van deze blogpost een gratis programmaatje dat je van het internet kunt downloaden. Dit programmaatje doet zo’n beetje hetzelfde als het Knipprogramma.

KnipprogrammaAls je op het Knipprogramma klikt, verschijnt er een vensterje op je scherm. Alles wat je kunt doen met het Knipselprogramma kun je in het programmaatje vinden door in het menu op de diverse opties te klikken.

Waar staat het Knipprogramma?
Klik op “Start”, dan op “Alle programma’s”. Vervolgens klik je op “Bureau-accessoires”. Klik op hier op “Knipprogramma”. Handig is dan om een snelkoppeling naar het Knipselpro-gramma op je bureaublad te zetten. Nog handiger is het om die snelkoppeling naar de Taakbalk van Windows te slepen. Zie de afbeelding hieronder:

Knipprogramma in de Taakbalk

Filmpje Windows 7 Knipprogramma

Je kunt de screenshots opslaan als gif-, jpg-, png- en HTML-bestand.

Handleidingen
De Help-pagina kun je vinden door in het venstertje van het Knipprogramma op het blauwe vraagteken te klikken. De Help-pagina’s staan ook online:

M.b.v. www.printfriendly.com kun je deze bestanden uitprinten als ‘pdf’-bestand. Kopiëer de URL van de ‘Help’-pagina en plak die dan in het vak op de website van Printfriendly en volg daar verder de aanwijzingen.

Je gebruikt Windows XP
Gebruik je geen Windows 7, maar bijvoorbeeld XP dan kun je het gratis Snippy downloaden en installeren. Dit programmaatje kan zo’n beetje hetzelfde als Knipprogramma. Toen ik nog XP gebruikte, had ik het geïnstalleerd om er plaatjes mee te knippen voor m’n digibordlessen en dit weblog. Nu ik een laptop met Windows 7 heb, gebruik ik het superhandige Knipprogramma van Windows.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “Snel schermafdrukken maken met het Windows Knipprogramma

De reacties zijn gesloten.