Over de muis en kleine lettertjes

MuisOp dinsdag- en woensdagochtend geef ik een aantal uren “computer”-les aan bewoners van het plaatselijke zorgcentrum. Hartstikke leuk!! Vaak is het voor die mensen de eerste keer dat ze een computer bedienenen. Het grootste probleem is in het begin vaak het bedienen van de muis en dan met name het vasthouden van de muis en de muisaanwijzer daar te plaatsen, waar je die hebben wilt. Meestal begin ik te vragen of ze de aanwijzer op het scherm goed kunnen zien en of de muisaanwijzer niet te snel over het scherm vliegt. Geeft dit problemen, dan wijzig ik e.e.a. aan de muisaanwijzer. In Windows ga ik dan via het menu Start naar het Configuratiescherm. Hier klik ik op Toegankelijkheid en daarna op Wijzigen hoe de muis werkt. Je krijgt dan het venster De muis eenvoudiger in het gebruik maken.

muisinstellingen

Eventueel kun je in dat scherm ook op Muisinstellingen klikken. In het venster Muisinstellingen kun je ook nog het e.e.a. aanpassen.

Muiseigenschappen

Om het bewegen met de muis (het sturen) en het klikken op de juiste plek op een website te oefenen, maak ik gebruik van een aantal oefeningen en spelletjes. Via Google is het nodige “lesmateriaal” rond de muis te vinden. Zo vond ik o.m.:

Van kleine naar grote lettertjes…
Een ander probleem is de schermgrootte of te wel: problemen met het lezen van kleine lettertjes. Mijn cursisten hebben vaak problemen met goed zien en dus zijn kleine lettertjes op bijvoorbeeld een website vaak een probleem. Het beeldscherm wat dichterbij zetten helpt vaak niet of is niet mogelijk. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de leesbaarheid te verbeteren:

  1. Op de website kun je de lettergrootte van de website kiezen en instellen (met dank aan de maker(s).
  2. De resolutie van het beeldscherm vergroten (handleiding).
  3. Het “vergrootglas” van Windows gebruiken. Zie Breekpunt.nl: Windows 7: Vergrootglas oproepen en gebruiken en Windows Microsoft : Items op het scherm groter weergeven (vergrootglas).

En de meest simpele oplossing: tegenwoordig zit op iedere muis een scroll-wieltje. Houd de ‘Ctrl’-toets links onder op het toetsenbord ingedrukt, terwijl je aan het scrollwieltje van de muis draait. De tekst op het beeldscherm wordt nu – afhankelijk van welke kant je opdraait – groter of kleiner. Je kunt ook met de toetsen werken. Met ‘Ctrl en +’ kun je de lettergrootte stapje voor stapje vergroten; met de ‘Ctrl en ’ stapje voor stapje verkleinen en met ‘Ctrl en 0’ breng je de lettergrootte weer terug in de originele grootte.

Mocht je nog andere handige suggesties hebben, dan hoor ik het graag. Plaats dan a.u.b. een reactie bij dit bericht.

Gerelateerd bericht:

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

Eén reactie op “Over de muis en kleine lettertjes

De reacties zijn gesloten.