Weten ouders de website van je school snel te vinden?

Pff.., ik ben de weg kwijt!En.., kunnen ouders (en leerlingen) snel de door hun gezochte informatie vinden op de website van jouw school? Als ouders een reactie kunnen plaatsen op de schoolsite,  weten ze dan waar en hoe ze dat moeten doen? Heb je een klassenpagina op de website, of wellicht een Yurls-pagina of een klassenblog? Weten ouders en leerlingen die dan snel te vinden? Weten ze, hoe ze op een blogpost kunnen reageren of met jou via jouw Yurls in contact kunnen komen..? Staan de links van de Yurls-pagina’s en klassenblogs centraal op de schoolwebsite..? Kortom: kunnen ouders en leerlingen makkelijk de weg vinden op de website van jouw  school en wat daar nog mogelijk aan klassenblogs en Yurls-pagina’s aan vast zit…?

Op het edublog “The Edublogger” schrijft Sue Waters in het artikel “Essential Tips to Help Parents and Students Connect with your Class Website” o.m. dat zij enige dagen bezig is geweest met het zoeken naar de klassenwebsite van haar zoon. Zij zegt: “You’ve more chance of finding a needle in a haystack than a website if the web address is wrong and the site is set up to block search engines…

Zij geeft een tweetal tips om ouders en leerlingen te informeren over hoe-de-site-werkt en waar-ze-iets-kunnen-vinden:

 1. Create a Parent Handout (een handleiding voor ouders en leerlingen). Bij het artikel vind je een (Engelstalig) voorbeeld van zo’n handleiding.
 2. Gradually Introduce your website to your students (breng de website regelmatig onder de aandacht van ouders én leerlingen).

Lees hier het volledige artikel »

M.b.t. deze punten nog het volgende:

 • Zorg ervoor dat een dergelijke handleiding is voorzien van duidelijke schermafdrukken (screenshots), die e.e.a. verduidelijken. Hiervoor zijn gratis programmaatjes genoeg te vinden.
 • Geef zo’n handleiding aan het begin van het schooljaar (bijvoorbeeld tijdens een informatie-avond) aan de ouders mee.
 • Breng de website tijdens de informatie-avond ook mondeling onder de aandacht van de ouders.
 • Zorg dat de handleiding ook digitaal ter beschikkking staat. Plaats die bijvoorbeeld bij Scrib.com en embedt deze dan op de schoolwebsite.
 • Maak eventueel een filmpje (screencast) over hoe de schoolwebsite in elkaar zit. Plaats dat filmpje op de homepage.
 • Zorg dat iedere ouder de juiste URL van de schoolwebsite weet. Hang die desnoods bij de ingang(en) van de school. Zit er een kinderopvang of peuterspeelzaal in hetzelfde gebouw, zorg er dan voor dat daar ook “reclame” voor de website wordt gemaakt.

Nog enkele tips… (wellicht een open deur …)

 • Zorg dat de schoolwebsite goed te vinden is via zoekmachines.
 • Zet de URL van de schoolwebsite in alle correspondentie aan de ouders en op alle documenten van de school.
 • Zorg ervoor dat alle eventuele adressen van Yurls-pagina’s en klassenblogs snel te vinden zijn op de schoolwebsite.
 • Besteed in de nieuwsbrief regelmatig aandacht aan de site.
 • Zorg voor een goede sitemap die via het (hoofd)menu te bereiken is.
 • Zorg voor een duidelijke en eenvoudige navigatie op de site. Maakop iedere pagina gebruik van “broodkruimels”.
 • Zet een “poll” op de site, waarin vragen worden gesteld m.b.t. de site.
 • Houd jaarlijks een enquête over de site (bereikbaarheid, vindbaarheid van informatie, welke informatie op de site, e.d.).
 • Houd jouw school of  jouw schoolbestuur jaarlijks een “oudertevredenheidsonderzoek”, zorg er dan voor dat ouders ook een mening kunnen geven over de website van jouw school.
 • Evalueer de website een aantal keren met de oudergeleding van de MR en de Oudervereniging.

Meer over “schoolwebsites” op Manssen.nl vind je hier…

Wat vind jij? Hoe belangrijk is schoolwebsite voor de pr van jouw school? En.., heb jij tips voor de schoolwebsite? Schroom dan niet om een reactie te plaatsen!

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “Weten ouders de website van je school snel te vinden?

De reacties zijn gesloten.