Een digitale Klassenmap in Microsoft OneNote

KlassenmapEnige tijd geleden heb ik een zestal blogposts geschreven met als titel “Lessenmaken met Microsoft OneNote 2010”. Je kunt deze blogposts vinden in de rubriek ‘OneNote 2010’. OneNote maakt deel uit van Microsoft Office en is ongelooflijk handig en naar mijn idee onmisbaar bij je werk op school. In dit OneNote kun je heel goed een digitale Klassenmap of Groepsmap maken.

Digitale Klassenmap/Groepsmap
Hoogst waarschijnlijk gebruik jij in jouw groep een Klassenmap of Groepsmap. Waarschijnlijk is dit een A4-multomap, waarin je – gescheiden door tabbladen – al datgene bewaart hetgeen betrekkening heeft op jouw groep. Ik denk hier aan lesplanningen, jaarplanningen, roosters, informatie over jouw leerlingen, evaluaties, allerhande aantekeningen, weekprogramma, enz. enz. Je kunt zo’n Klassenmap of Groepsmap ook digitaal maken. En hier komt OneNote om de hoek kijken. OneNote kun je net zo inrichten als een fysieke Klassenmap. Net als in een fysieke Klassenmap kun je werken met tabbladen die je een naam kunt geven en die je kunt voorzien van pagina’s en sub-pagina’s.Ook die pagina’s en sub-pagina’s kun je een unieke naam geven. Kortom: je hele klassenorganisatie kun je in OneNote stoppen.

Digitale Klassenmap

Je kunt van alles op een pagina plaatsen: tekst, hyperlinks, audiobestanden, tabellen, aantekeningen, tekeningen, foto’s en noem het maar op. Enfin, je weet zelf het beste wat er in jouw Klassenmap staat; daar dus ik hoef je dus niets over te vertellen.

Klassenmap in de ‘cloud’
Zonodig kun je jouw digitale Klassenmap beveiligen met een wachtwoord. Een voordeel van een Klassenmap in OneNote 2010 is, dat je die nooit meer hoeft mee te nemen. Je zet je map online bij Windows Live SkyDrive (wel een gratis account aanmaken. Heb je een account bij Hotmail, dan kun je zo gebruikmaken van SkyDrive) en de klassenmap wordt automatisch gesynchroniseerd, zodra je iets toevoegt of verandert. Dus.., jouw Klassenmap is altijd up-to-date. Kortom: je kunt dus thuis en op school in je map werken. Werk je op een computer waarop geen OneNote 2010 is geïnstalleerd, dan log je gewoon in op jouw SkyDrive-account. Hier vind je de online app OneNote en daarmee kun je gewoon online jouw map bijwerken. Handig toch!! Nooit meer ergernis als je jouw map thuis of op school hebt laten liggen, want je kunt er altijd bij.

OneNote koppelen aan een Word-document of het online leerlingvolgsysteem
Je kunt OneNote tegelijk met een Word-document openen en zelfs koppelen aan een Word-document. Dat is handig als je bijvoorbeeld een verslag, o.i.d. moet schrijven over een leerling. Terwijl je in het Word-document typt, kun je de gegevens van een leerling uit OneNote kopiëren en in Word plakken. Ook kun je OneNote openen in hetzelfde venster als waarin je browser is geopend. Zo kun je allerlei zaken uit het LVS kopiëren en zo in OneNote plakken. Scheelt een hoop tijd!

Kortom: als ik nog voor de klas zou staan, dan zou ik OneNote 2010 zeker als digitale Klassenmap gebruiken!

Maak jij gebruik van OneNote? Waar gaat jouw voorkeur naar uit: een digitale of een fysieke Klassenmap/Groepsmap?

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

4 Reacties op “Een digitale Klassenmap in Microsoft OneNote

De reacties zijn gesloten.