4 Mooie online tools om te oefenen met de klok

OefenklokDe tijd van de houten, metalen, plastic en kartonnen instructieklokken die op/aan het krijtjesbord moesten worden bevestigd, is voorbij. Tegenwoordig wordt de tijd digitaal aangeleerd met behulp van interactieve tools op het digibord en geoefend op de computer, laptop of tablet met behulp van online “klokkijk”-programma’s. Toch..?? Hieronder vind je vier mooie en handige Nederlands-talige online tools om het “klok”-kijken te leren en te oefenen; zowel analoog als digitaal. Wellicht ken je deze online programma’s al…? In dat geval kun je de link van deze blogpost wellicht delen met een collega 😉

#1. Dads Project: Klokkijken leren met een sprekende klok

Klokkijken leren

Persoonlijk vind ik dit een héél mooi programma. Krijg je de klok niet te zien, dan moet je Adobe Shockwave downloaden en installeren. Zie: “Het programma werkt niet, ik zie geen klok”. Tijdens de installatie van Adobe Shockwave wordt gevraagd of je de gratis Norton Security Scan en/of de Google Toolbar ook wilt installeren. Pas op! Deze optie is al aangevinkt. Dit vinkje dus weghalen. Voor overige vragen over dit programma, zie de FAQ. Bij het programma staat een uitgebreide handleiding. Het is raadzaam om deze handleiding goed te lezen, voordat je het programma gaat gebruiken. Na alles geoefend te hebben, kun je jouw leerlingen een toets laten maken en heb je de mogelijkheid om een diploma uit te printen. Dit prgramma is zowel geschikt voor klassikaal gebruik (digibord) als het individueel oefenen op de pc. Bij dit programma kun je ook werkbladen uitprinten.

#2. Klokkijker.nl – Dat zegt alles…!

Klokkijker.nl

Dit programma is gemaakt door een “polshorloge”-fabrikant. Leuk programma om te gebruiken op het digitale bord. Als je op de toets “Oefenen” klikt, worden de kloktijden at random gegeven. Je kunt de klokken instellen via het menu ‘Instellingen’. Je kunt oefenen met alleen de analoge tijden, de analoge én de digitale tijden of alleen de digitale tijden. Als je op “Antwoord” klikt wordt de tijd uitgeproken. Je kunt dit geluid ook uitzetten. Als je op het ‘vraagteken’ klikt, kun je een handleiding (pdf) downloaden. De rode knop (antwoord/oefenen) kun je met jouw muis verplaatsen. Dat geldt ook voor de klok. Bovendien kun je deze groter of kleiner “trekken”.

#3. Hoe laat is het?

Klokkijken-Kedge.nl

Met dit programma kun je de analoge en digitale tijden aanleren. Uitleg over deze tool kun je vinden als je op de knop ‘UITLEG’ klikt.

#4. Op tijd – Lessen in digitaal klok kijken

Klokkijken - lessen

In “Op tijd” leren kinderen in 10 lessen omgaan met de digitale klok. In de eerste lessen wordt uitgelegd hoe de digitale tijd ‘werkt’. Dit wordt geoefend en getoetst. Uiteindelijk leren jouw leerlingen aan de hand van dienstregelingen van het openbaar vervoer hoe ze een reisplan moeten maken.

Om even te ontspannen: “Klokken schieten” (Engelstalig)

Klokken schieten

De bedoeling van dit spel is. dat je die klokken kapot schiet die zelfde tijd aangeven als de “schiet”-klok. Op de “schiet”-klok staat de analoge tijd (die regelmatig verandert) en op de rondvliegende klokken de digitale tijd. Er zijn drie niveau’s: hele uren, halve uren en kwartieren. Het spel kunnen de leerlingen in een rustig tempo spelen (relaxed mode) maar ook op tijd (timed mode). Hier komt het dus op snelheid aan. (Via “groeigras”)

Klokrekenen.nl: een werkbladengenerator

Klokrekenen.nl

Wil je jouw leerlingen het klokkijken ook op papier laten oefenen, dan kun je allerlei werkbladen genereren op Klokkijken.nl. Voer de gewenste waardes in en druk dan op de knop ‘Genereer’. Een handleiding kun je vinden op de pagina “Over Klokrekenen.nl”.

Meer “klokkijk”-programma’s
Meer “klokkijk”-programma’s en tools voor het digibord kun je vinden op:

Welke websites/online tools gebruik jij om jouw leerlingen te leren klokkijken?

Plaatje instructieklok van eaieducation.com

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “4 Mooie online tools om te oefenen met de klok

De reacties zijn gesloten.