8 mogelijkheden om gratis te publiceren op het web

Schoolplannen, nieuwsbrieven, zelf gemaakte boekjes, zelf gemaakte handleidingen voor je collega’s, werkstukken van leerlingen en andere documenten die leerlingen van jouw groep maken, kun je op een leuke manier gratis op het web (online) publiceren. Nadat je de documenten (Word, Excel of PDF) hebt geüpload bij één van onderstaande diensten, kun je de documenten op de schoolwebsite of op jouw klassenweblog plaatsen (embedden). In welke vorm je ze wilt embedden is een kwestie van smaak. Je kunt ze gewoon laten scrollen (van boven naar beneden of van links naar rechts), maar ook publiceren als een tijdschrift of boekje, waarvan je de pagina’s kunt omslaan. Mogen je bezoekers die documenten ook downloaden, dan is het raadzaam om – vóór het uploaden –  van het document een ‘PDF’ te maken. Zet je werkstukken van leerlingen online, dan geen achternamen, adressen e.d. in de werkstukken laten zetten. Heb je nog nooit van dit soort diensten gebruik gemaakt, dan zou ik eerst even een “test”-document uploaden en eens rustig bekijken wat de mogeljkheden zijn om het document te publiceren. Heb je niet de mogelijkheid om het document te embedden op de schoolwebsite of jouw klassenweblog, dan kun je een link plaatsen naar het document. Hieronder een kort overzicht van acht diensten waar je jouw documenten of documenten van de school kunt “vertonen”.

#1. Scribd
ScribdUpload your PDF, Word, and PowerPoint docs to share them with the world’s largest community of readers.” Scribd is een dienst waar ik veelvuldig gebruik van maak (gebruikte ik ook op school). Via deze dienst embedde ik de schoolnieuwsbrief en schoolplannen op de schoolwebsite. Ook gebruik in deze dienst om m’n artikelen, handleidingen, e.d. op dit blog te embedden. Je kunt hier dus documenten gemaakt in Word, Excel en PDF uploaden en zelfs PowerPoints. Ook documenten gemaakt met Google Docs kunnen via Scribd worden gedeeld. Na het uploaden kun je de documenten embedden op jouw schoolwebsite of klassenweblog.

#2. Slideshare
SlideshareSlideshare was oorspronkelijk bedoeld om PowerPoints online te zetten. “SlideShare is the world’s largest community for sharing presentations. With 60 million monthly visitors and 130 million pageviews, it is amongst the most visited 200 websites in the world.” Maar.., je kunt er ook heel goed jouw documenten plaatsen. Ik gebruikte deze dienst meestal om de PowerPoints te embedden op de schoolwebsite. Deze PowerPoints hadden mijn leerlingen gemaakt voor hun spreekbeurt.

#3. Issuu
IssuuOp Issuu kun je documenten plaatsen als een “echt” boekje. Je kunt de bladzijden van je document dus omslaan. Leuk voor op de website van de school of je klassenweblog. Bovendien is er een “boekenplank” te maken, waarop al jouw documenten “staan”. Ik heb op dit blog ook gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Zie in de rechter zijbalk. Issuu is een leuke dienst om werkstukken van leerlingen online te zetten.

#4. Calaméo
CalaméoCalaméo is a program that instantly creates interactive web publications.” Dat wil dus zeggen dat je de bladzijden van je document ook kunt omslaan, net als bij Issuu. “It’s an interactive electronic document, accessible from a computer and capable of reproducing the feeling of reading a paper document: turn the pages, mark the pages, zoom … magazines, brochures, sales catalogs, annual reports, presentation brochures…” Ik heb zowel Issuu en Calaméo gebruikt om de werkstukken van leerlingen online te publiceren. Welke van beide diensten moet kiest is een kwestie van smaak.

#5. Youpublisher
YoupublisherWithin minutes, youblisher will turn your magazines, catalogs, business reports, presentations and all other pdf documents into publications with flippable pages!”. Op Youpublisher kun je alleen pdf-documenten plaatsen. Ook op Youpublisher kun je de bladzijden van het document omslaan.

#6. docstoc
DocstocDocstoc is the premier online business for the best quality and widest selection of documents used to start, grow, and manage your professional life and small business. Docstoc provides the platform to upload and share documents with the world, and serves as a vast repository of free and for purchase legal, business, financial, technical, and educational documents that can be easily searched, previewed and downloaded.” Docstoc is te vergelijken met Scribd.

#7. flipsnack
FlipsnackFlipSnack is an online flipping book software that allows you to convert PDF documents into Flash page flip digital publications. It’s the ideal solution for those who wish to embed a book, magazine, catalog, newspaper, portfolio or any other kind of document into a website or blog. Once created, you can embed your flipping book collection, download them or share them on social networking websites such as Facebook.”

#8. Google Docs
Google DocsOok documenten gemaakt met Google Docs kun je op op de schoolwebsite of je klassenweblog embedden. In het artikel “Google – Documenten embedden met Google Docs” op Websonic  kun je lezen hoe je dit moet doen. Aangezien Google bezig is al z’n diensten te “moderniseren”, kan het zijn dat het embedden van documenten is veranderd.

Embed jij schooldocumenten of werkstukken van leerlingen op de website van de school of jouw klassenweblog? Welke dienst gebruik jij?

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

3 Reacties op “8 mogelijkheden om gratis te publiceren op het web

De reacties zijn gesloten.