9 Mogelijkheden om zelf een handleiding te maken

handleidingenWellicht heb jij weleens een handleiding geschreven voor jouw collega’s en/of leerlingen. Handig om uit te leggen hoe een softwareprogrammaatje of webtool werkt. Je kunt zo’n handleiding op het web (online) plaatsen, zodat jouw collega’s/leerlingen die handleiding ook thuis kunnen bekijken of afdrukken.

Er zijn heel wat mogelijkheden om handleidingen te maken en online te plaat-sen. Ik heb wat mogelijkheden op een rijtje gezet. Mocht je meer mogelijkheden weten, dan hoor ik het uiteraard graag!

#1. Word
Zelf gebruik ik Word 2010. Met Word 2010 kun je ook screenshots (schermafbeeldingen) maken. Zie de blogpost “Word 2010: Schermafbeelding invoegen”. Schermafbeeldingen vind ik persoonljk onmisbaar in een handleiding. Beschik je niet over Word 2010, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het gratis te downloaden Greenshot (lees hier meer). Greenshot nestelt zich onder de ‘Print Screen’-toets. Het is ongelooflijk handig. Ook het ‘Windos 7’-programmaatje Knipprogramma is heel handig. Zie de blogpost “Snel schermafdrukken maken met het Windows Knipprogramma”. Handig in Word 2010 is, dat je jouw handleiding zowel als Word-document én als PDF kunt opslaan. Gebruik je een oudere versie van Word, dan kun je –  om een PDF van jouw handleiding te maken – gebruik maken van een tooltje als PDFCreator (gratis).

Je kunt de Word– of PDF-handleiding op het web zetten door gebruik te maken van een aantal online diensten. De handleiding staat hier zichtbaar op het web, dus is zowel online als op papier te lezen. Deze diensten bieden namelijk ook de mogelijkheid de handleiding te downloaden en/of uit te printen. Zie de blogpost “8 mogelijkheden om gratis te publiceren op het web”.

#2. PowerPoint
Een tweede mogelijkheid is, om je handleiding in een PowerPoint te zetten. PowerPoint 2010 biedt hiertoe leuke mogelijkheden. De handleiding afdrukken is – volgens mij – wat lastiger. Veel mensen vinden het prettig om een handleiding uit te printen om naast de computer te leggen als ze bezig zijn met het onder-de-knie-krijgen van een programmaatje. Maar ook een PowerPoint kun je online zetten en kan online bekeken worden. Een voorbeeld van zo’n dienst is www.slideshare.net. Je kunt de handleiding desgewenst ‘embedden’ op de website van jouw school of op een weblog. Je kunt zelfs een instructiefilmpje (opslaan bij YouTube) ‘embedden’ in een PowerPoint).

#3. Google Docs
Google Docs is een online dienst. Je maakt de handleidingen dus online en kunt die dan delen met wie je maar wilt. Je kunt zowel een ‘geschreven’ handleiding maken als een handleiding in de vorm van een diapresentatie. In beide gevallen kun je de handleidingen ‘embedden’ op de schoolwebsite of een weblog. Je hebt wel een Google-account nodig, maar die is gratis.

#4. Yurls
Ook met Yurls kun je handleidingen maken. Je kunt deze alleen niet uitprinten. Wel kun je deze handleidingen voorzien van tekst, plaatjes en filmpjes (in de boxen). Je kunt de handleiding maken op één pagina of – als het een uitgebreide handleiding is – verdelen in hoofdstukken en ieder hoofdstuk op een (sub-)pagina zetten. Ook bij Yurls dien je een account aan te maken, maar ook deze dienst is helemaal gratis.

#5. Weblog of wiki
Ook een weblog of wiki is zéér geschikt om handleidingen mee te maken. Je kunt er naast tekst ook afbeeldingen (screenshots) en instructiefilmpjes (screencasts) op plaatsen. De instructiefilmpjes zet je dan in jouw eigen kanaal bij YouTube en plaatst op het weblog of de wiki de code om het filmpje te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld een weblog maken met als titel ‘Handleidingen’ o.i.d. en hier alleen handleidingen op plaatsen. Datzelfde geldt voor een wiki. Gratis weblogdiensten zijn WordPress.com en Blogger.com. Gratis  ‘wiki’-diensten zijn Wikispaces.com en PBWorks.

#6. Google Sites
Je kunt ook overwegen een handleiding op een website te maken. Er zijn veel diensten waar je een gratis website kunt maken. Voor handleidingen vind ik persoonlijk Google Sites erg prettig en veel mogelijkheden bieden. Maar goed, dat is een kwestie van smaak.

#7. Tildee
Bij de webdienst Tildee kun je gratis een online een stap-voor-stap handleiding maken. Zie voor het gebruik van deze dienst:

#8. HelpNDoc
Op www.helpndoc.com kun je gratis software downloaden om een mooie handleiding te maken. Is de handleiding klaar, dan kun je die afdrukken als Word-document of als PDF. Ook kun je die handleiding online zetten. Via de ‘Prezi’-handleiding van Karel Schiepers – die met HelpNDoc is gemaakt – vond ik deze software (klik hier om de handleiding te bekijken).

HelpNDoc provides all the tools necessary to write complete help files, manuals and documentations in a user friendly and very easy to use environment. HelpNDoc can generate standard Windows CHM help files, WEB based documentation, iPhone specific websites as well as printable PDF and Word documents. HelpNDoc is totally free, without any limitation in time or feature, for personal use only (this means for non-profit and non-commercial uses). The only difference between HelpNDoc Free version and the purchased version is a little text available at the bottom of each page, which look like the following screenshot. The Full version of HelpNDoc doesn’t contain this message and can be used for profit purposes.”

Op de website van HelpNDoc vind je een uitgebreide online help (HTML Help en PDF Documentation) en een groot aantal screenshots en screencasts die je helpen bij het maken van je handleiding.

Aangezien ik de software nog niet heb gebruikt, vroeg ik Karel Schiepers – in een mailtje – hoe je een handleiding online kunt plaatsen. Je moet die handleiding converteren naar HTML en dat doe je door eenvoudig op een knop te klikken. Alle bestanden komen dan in een map te staan. Je zet die map online via een FTP-programma (bijvoorbeeld het gratis Filezilla) op de server bij een host (internet service provider). Bijvoorbeeld op de webruimte die je krijgt bij jouw internetabonnement (Ziggo, enz.). Ik ben zeer enthousiast over deze software, want het resultaat ziet er buitengewoon professioneel en gelikt uit. Ik ga deze software dus echt bestuderen en uitproberen!

#9. Screencasts (instructiefilmpjes)
I.p.v. een ‘geschreven’ handleiding kun je ook een screencast (instructiefilmpje) maken. In een screencast kun je alle handelingen aanschouwelijk, dus op het beeldscherm uitvoeren en laten zien. Ook voor het maken van screencasts kun je op het internet allerlei gratis software vinden. Software die je moet downloaden en op je eigen harde schijf installeren of software die online staat. In de volgende berichten kun je meer lezen over screencasts:

En als je jouw screencast upload bij bijvoorbeeld YouTube, kan iedereen – dus ook je collega’s en leerlingen – die screencast bekijken. Bovendien krijg je een code, waarmee je de screencast kunt embedden op bijvoorbeeld de website van de school, een weblog of wiki of een zelfgemaakte website.

Maak jij wel eens handleidingen voor je collega’s of leerlingen? Zo ja, hoe maak je dan die handleidin-gen?

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “9 Mogelijkheden om zelf een handleiding te maken

De reacties zijn gesloten.