Yurls: Flip the Clip [Lesmateriaal maken]

Flip the ClipAfgelopen maandag schreef ik de blogpost “TED: Maak een online interactieve les bij een YouTube-filmpje”, over het nieuwe TED-concept “Flipping a Video”, waarbij een YouTube-filmpje wordt omgetoverd in een les. Mijn conclusie was dat Jack Nowee in principe hetzelfde doet bij zijn Kruiswoord-clips en Canon-clips. Ook deze ‘paden’ zijn opge-bouwd rond een aantal filmpjes. Na het bekijken ervan, moeten de leerlingen een opdracht of een aantal opdrachten maken.

Het nadeel van TED is, dat je een YouTube-filmpje moet gebruiken. Maak je echter een “video-les” op een Yurls-pagina, dan kun je filmpjes gebruiken van diverse aanbieders, zoals o.m. de Schooltv Beeldbank. Van deze laatste dienst wordt in het basisonderwijs veel gebruik gemaakt.

Ik heb het eens uitgeprobeerd met de gratis dienst Yurls. Ik ben van mening dat Yurls tot het standaardpakket “EduTools 2.0” van iedere leerkracht zou moeten behoren. Maar goed, dat is mijn opvatting. In ieder geval: Yurls is een gratis dienst en uitermate geschikt om zelf allerlei online lesmateriaal mee te maken. Ik heb mijn video-les op Yurls “Flip the Clip” genoemd. ‘t Slaat natuurlijk nergens op, maar het beestje moet een naam hebben ;-). Iedereen kan zo’n “Flip the  Clip” op een regenachtige woensdagmiddag in elkaar knutselen, want je hebt maar twee dingen echt nodig:

 1. een account bij Yurls,
 2. een account bij Google Docs (óók gratis). Tegenwoordig heet het overigens Google Drive.

Hier is het stappenplan:

 1. Maak een account aan bij Yurls. Met één account kun je meerdere “Flip the Clip’s” maken.
 2. Maak een account aan bij Google. Met dit account kun je van alle Google-diensten gebruik maken, dus ook bij Google Drive.
 3. Kies een onderwerp voor je “Flip the Clip”. Dit kun je doen aan de hand van een methode die je gebruikt in je groep. Ik heb voor mijn voorbeeld een filmpje gekozen van de Schooltv Beeldbank over de kruisspin.
 4. Zet het filmpje in de video-box op je Yurls-pagina.
 5. Bij ieder filmpje op de Schooltv Beeldbank staat de letterlijk tekst van het filmpje te lezen. Gebruik dit om een aantal meerkeuze vragen en één open vraag te maken. Schrijf die vragen en de antwoorden op een blaadje of gebruik Windows “Kladblok”.
 6. Maak een formulier aan op Google Drive (Docs). Kopieer vraag voor vraag uit Kladblok en plaats die in het formulier. Googlemaakt automatisch een spreadsheet aan, waarin de antwoorden op de vragen worden geplaatst. Vergeet niet boven aan het formulier een tekstvak te maken, waarin de leerlingen hun naam moeten schrijven. Je kunt zelfs in het formulier nog een verwijzing maken naar een pagina met een “hint”.Google Drive: formulier
 7. Plak de link van je formulier (Google geeft dit aan) in een link-box op jouw Yurls.
 8. Maak een link-box aan waar je een aantal links plaats die een “verdieping” van het onderwerp mogelijk maken. Ik heb in mijn voorbeeld een aantal links gemaakt naar websites over spinnen.
 9. Op de Schooltv Beeldbank vond ik bij het filmpje ook z.g. “plus”-opdrachten – een quiz over spinnen en een werkblad over spinnen – die heb ik ook maar bijgezet. Dit werkblad moet wel gedownload en uitgeprint worden.
 10. Tot slot nog een tekst-box met een afsluitende opmerking en klaar is de les.

Eén nadeel! Het Google-formulier kan alleen door jouw groep worden ingevuld. De antwoorden komen namelijk in een spreadsheet te staan dat alleen jij wilt lezen. Het is daarom wellicht verstandig de link naar het vragenformulier ergens anders online te plaatsen, bijvoorbeeld bij Symbaloo (ook gratis) of als bladwijzer/favoriet in de browser op de computers in jouw lokaal. Alleen jouw leerlingen weten dan de formulieren te vinden. Voor gebruik door andere scholen zou je op jouw Yurls een link kunnen maken naar een online programma waar je meerkeuzevragen kunt maken, bijvoorbeeld www.purposegames.com.

Ik heb mijn voorbeeld heel basic gehouden. Maar als je wilt kun je jouw “Flip the Clip” natuurlijk nog opleuken met allerlei afbeeldingen.

Het resultaat: de Yurls Flip the Clip ‘de kruisspin’

Flip the Clip: de kruisspin

Je kunt mijn demo “Flip the Clip: de kruisspin” hier in het echt bekijken. Alleen heb ik de link naar het ‘vragenformulier’ bij m’n Google Drive uitgeschakeld :-).

Hoe dan ook: je hebt op deze manier op eenvoudige wijze een les gemaakt bij een filmpje. Op deze wijze kun je een hele verzameling digitaal lesmateriaal opbouwen op één Yurls. Een verzameling die naadloos aansluit aan bij jouw lessen. Kan ‘t simpeler..? En de leerlingen? Die kunnen zelfstandig aan de gang met een “Flip the Clip”.

En…, mocht je van plan zijn voor jouw groep “Flip the Clip’s” te maken die jouw leerlingen als huiswerk moeten maken (óók een mogelijkheid (“Flip the classroom”) dan moet je de blogpost lezen van Wilred Rubens: “Hoe bevorder je dat lerenden online video’s bij the Flipped Classroom daadwerkelijk bekijken?”. Onderwerp van deze blogpost: “Bij de flipped classroom bestuderen lerenden instructies via video in eigen tijd, maken zij verwerkingsopdrachten in de klas en discussiëren zij in de klas over de video’s. Hoe motiveer je lerenden om zich bij de flipped classroom daadwerkelijk thuis voor te bereiden?

Mocht jij een Yurls “Flip the Clip” maken voor jouw groep, geef dan even de link a.u.b. even door. En.., kijk ook eens naar de Yurls-paden van Jack Nowee, want daar zit vast wel iets tussen dat je bij je lessen kunt gebruiken!

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

10 Reacties op “Yurls: Flip the Clip [Lesmateriaal maken]

 1. Dag André,
  Fantastische mogelijkheden met Yurls:Flip the clip.
  Is het ook een idee om de formulieren die je maakt met Google Drive te maken met Jotform.
  Die formulieren kunnen online gezet worden en door leerlingen online beantwoord worden.
  De leerkracht krijgt de antwoorden in zijn mailbox.
  Wel een invoerveld opnemen waarin de leerling zijn naam moet zetten.
  Zie uitleg over Jotform op mijn weblog bericht 88.
  http://ict-idee.blogspot.com/2012/02/88-jotform-maak-je-eigen.html

  Vr. Gr. Herman van Schie

  • Dag Herman,

   Hartelijk dank voor jouw aanvulling. Ik ga die ook op de Yurls zetten.
   Handig dat er ook een handleiding bij jouw berichtjes staat op jouw blog.

   Met vriendelijke groet,

   André

 2. Mooi gemaakt, André!

  Zo zie je maar, dat er niet zoveel voor nodig is om leuke lessen in korte tijd te maken.
  Ik zal me niet bezig gaan houden met het ontwerpen van “Flip the Clip” pagina’s (uitstekende naam trouwens, niets meer aan doen).
  Heb al genoeg soorten en maten waar ik me druk mee kan maken.

  groet,
  Jack

  PS: Bedankt voor de reclame ;-))

  • Ja, en als je Yurls een beetje in je vingers hebt, heb je met een paar uur “knutselen” een “Flip the Clip” gemaakt. Het meeste tijd kost eigenlijk de vragen bedenken en een Google Formulier maken.

   Groet,

   André

De reacties zijn gesloten.