‘Kennisnet’-zoekmachine Davindi in nieuw jasje

Davindi Kennelijk heb ik de afgelopen tijd weer eens onder een steen geleefd (gebeurt wel eens meer :-)), want vanmorgen ontdekte ik dat Davindi – de zoekmachine van Kennisnet – volledig in een nieuw jasje is gesto-ken. Ik heb hierover nooit iets gevonden in mijn Google Reader waar ook o.m. de ‘Twitter’-berichten van Kennisnet binnenkomen. Kortom: ik heb dus kennelijk iets gemist. Maar goed, dat kan gebeuren, toch..?

Hoe dan ook, Davindi heeft een nieuw jasje. Kortom, de hele website is vernieuwd. Mooi hoor en heel gebruiksvriendelijk!

DaVindi

Waarom zou je Davindi moeten gebruiken?
Davindi is een zoekmachine van Kennisnet voor het basisonderwijs. Het unieke aan deze zoek-machine is dat deze zoekt in een speciaal samengestelde onderwijscollectie van webpagina’s. De Davindicollectie wordt samengesteld door een redactie. De redactie verzamelt de websites, beoordeelt de kwaliteit en rubriceert de pagina’s. Dat betekent dat er geen zaken als sex, geweld en racistische uitlatingen te vinden zijn. Naast de eigen collectie doorzoekt Davindi ook collecties als het Nationaal Archief, Teleblik en andere toonaangevende collecties binnen Nederland.”

Leerkrachten hebben pech, want – zo zegt Kennisnet op de site –  “Davindi is minder geschikt voor leerkrachten die lesmateriaal zoeken. Daarvoor verwijzen we graag naar Wikiwijs, de website voor lesmateriaal. De zoekmachine is dus zeer geschikt om te gebruiken in het onderwijs voor het maken van werkstuk of het voorbereiden van een les.”

Er zijn behalve Wikiwijs nog wel andere sites waar je lesmateriaal kunt vinden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Internetwijzer Basisonderwijs, Digibord op School, Kinderpleinen, 123lesidee.nl, maar er zijn natuurlijk nog véél en véél meer websites waar je materiaal voor je lessen kunt vinden. Wellicht zou het handig zijn als Kennisnet eens een lijst publiceert met daarop alle websites waar leerkrachten in het basisonderwijs lesmateriaal kunnen vinden. Scheelt – denk ik – weer een hoop tijd met zoeken.

Hoe zoeken leerlingen op Davindi?
Kennisnet zegt: “Zoeken in Davindi is makkelijk. Je ziet bovenaan de zoekbalk. Hierin kan je een zoekwoord intikken (of meerdere). Leo Davindi gaat dan kijken of hij dingen kan vinden waar dat woord in voorkomt. Die krijg je dan op je scherm te zien. Als je naar de onderkant van de pagina gaat kijkt Leo of er nog meer te vinden is, tot er niets meer extra te vinden is dan kun je ook niet verder naar beneden. Boven de resultaten kan je selecteren waar je naar op zoek bent (lezen, plaatjes, filmpjes of luisteren).
Als je de resultaten wilt opsturen kun je boven de resultaten klikken op “deel zoekopdracht”. Dan kan je de code van de zoekopdracht knippen en plakken bijvoorbeeld in een E-mail naar jezelf of iemand anders.” Handig voor leerlingen als ze samen met een andere leerlingen een werkstuk of spreekbeurt voorbereiden.

Leerlingen vinden op Davidi uiteraard ook tips voor het maken van een werkstuk of spreekbeurt en wat ze moeten doen als ze niets kunnen vinden. Helaas vind ik nergens iets over ‘informatievaardigheden’. Het had aardig geweest als hier op basisschoolniveau iets had gestaan over het omgaan met informatie, bronnen, plagiaat, enz. enz.

Andere Nederlandstalige zoekmachines voor leerlingen op de basisschool

Zoekmachines van de bibliotheken

Overig zoekmachines voor kinderen

Davindi is te vinden op www.davindi.nl.

Welke zoekmachine laat jij in jouw groep gebruiken? Wat is voor jouw leerlingen de favoriete zoek-machine?

Vernieuwde ‘Davindi’ gespot via Scoop.it! “Mediawijsheid voor leerkrachten” (Robert Devilee)

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “‘Kennisnet’-zoekmachine Davindi in nieuw jasje

De reacties zijn gesloten.