Gratis je bestanden opslaan in the cloud

cloudAls je op het web gaat zoeken naar diensten waar je gratis bestanden kunt plaatsen (online storage) dan vind je er nogal wat. De bekendste diensten zijn – volgens mij – Dropbox en Microsoft SkyDrive. Je kunt hier je bestanden synchroniseren, op je mobieltje bekijken en delen met anderen. Bij Dropbox kun je het standaard geheugen gratis uitbreiden door vrienden, bekenden en collega’s zo gek te krijgen, dat ze ook Dropbox gaan gebruiken. Bij Microsoft Skydrive was de geheugenruimte aanvankelijk 25 GB. Enige tijd geleden is dat flink gekrompen tot 7 GB. Bestaande gebruikers kunnen de 25GB wel behouden (ik blij!). Inmiddels is hier Google Drive bijgekomen. Hier heb je 5GB ruimte om gratis je bestanden op te slaan.

Deze drie diensten vergeleken
Op de site van de Consumentenbond vond ik in het artikel “Google Drive: eerste indruk” een heldere vergelijking van Google Drive met Dropbox en Microsoft Skydrive. De moeite waard om even te lezen! En de conclusie van de Consumentenbond is

Google Drive heeft bij een gratis account met 5 GB heel wat meer opslagruimte dan het populaire Dropbox (2 GB). Maar wie een iPad of iPhone heeft, is vooralsnog op Dropbox aangewezen bij gemis aan een iOS app. Dropbox gaat bovendien wat handiger om met geüploade foto’s. De webinterface van Google Drive is wel al heel bruikbaar. Vooral het doorzoeken van je eigen bestanden op trefwoord werkt prettig.”

Bestanden opslaan in the cloud is hartstikke handig. Bij Google Drive kun je zelfs online aan je bestanden werken met Google Docs. Bij SkyDrive vind je een online ‘Microsoft Office’-pakket. De bestanden worden gesynchroniseerd met je apparaten en je kunt je bestanden delen. Dus nooit meer sjouwen met een externe drive, geheugen stick of laptop. Deze apparaten kunnen alleen maar gestolen worden, je kunt ze verliezen of vergeten mee te nemen. Via jouw online opslagdienst kun je op een computer ter plaatse bij al jouw bestanden komen. Handig als je bijvoorbeeld op school én thuis je lessen wilt bekijken, bijwerken of maken.

De privacy bij online diensten
Waar veel mensen zich tegenwoordig erg druk om maken, is de privacy die je hebt bij deze online diensten. Een aardige vergelijking betreffende de privacy bij de hierboven genoemde drie diensten is te vinden op de website The Verge in het artikel “Is Google Drive worse for privacy than iCloud, Skydrive, and Dropbox?” Ook een zeer aanbevelenswaardig artikel om te lezen.

Een ‘opslag’-dienst die valt onder de Europese wetgeving is Wuala. Wuala zit in Zwitserland en is eigendom van La Cie, een ‘externe harde schijven’-maker. Je krijgt hier 5 GB opslag. Hier een filmpje over Wuala: “Security and Privacy”.

Andere opslagdiensten
De volgende diensten zijn ook gratis. Je krijgt hier heel wat GB’s voor nop.

Wat online opslaan?
In het artikel “5 Things That You Should Be Using Your Cloud Storage For” op Makeuseof worden vijf zaken opgenoemd die je kunt opslaan in de cloud:

  1. muziek,
  2. “draagbare” programma’s (portable applications),
  3. screenshots,
  4. lettertypen (fonts),
  5. spelletjes

Ik zou hieraan willen toevoegen: lessen, planningen, digibord-lessen, PowerPoints, e.d. Wat ik er – maar dat is persoonlijk – niet op zou zetten, zijn persoonlijke en vertrouwelijke documenten, persoonlijke foto’s, gegevens van leerlingen, foto’s waar leerlingen opstaan en dat soort zaken. Alles kan gehackt worden en een bedrijf  kan stoppen of failliet gaan. Daarom: maak dan ook altijd een backup van je bestanden op een externe gegevensdrager (externe harde schijf o.i.d.).  Je weet maar nooit! Trouwens: gegevens van leerlingen, handelingsplannen, groepsplannen en dat soort zaken, staan meestal in schoolprogramma’s. Die zou je thuis weer kunnen ‘bereiken’ via bijvoorbeeld LogMeIn (gratis versie).

Mijn favoriete ‘opslag’-diensten zijn Dropbox, SkyDrive en Google Drive. Bij elkaar zo’n 32 GB. Wat is jouw favoriete ‘opslag’-dienst en welk soort bestanden sla jij op in de ‘cloud’?

Gerelateerde artikelen:

Update:

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

8 Reacties op “Gratis je bestanden opslaan in the cloud

  1. Ik gebruik eigenlijk nu alleen Dropbox. Heb een betaalde versie genomen, anders had ik steeds problemen als er veel werd gedownload. (Bijv. bij een webpad kinderboekenweek). Je krijgt dan “de rode vlag” en het kost veel gemail om die weer kwijt te raken. Uiteindelijk 2 jaar geleden een betaald account genomen. (50 gig)

    groet,
    Jack

De reacties zijn gesloten.