Educreations: Leg jouw leerlingen iets uit via een video

EducreationsFrans Droog – docent in het VO – beschrijft op zijn weblog de gratis webtool/iPad app Educreations. In het bericht “Nu al 3 mooie iPad apps om leerlingen te laten uitleggen” schrijft Frans Droog:

Educreations is een nieuwe iPad app waarmee je van je iPad een whiteboard kunt maken. Je kunt de app gebruiken om tekeningen te maken of afbeeldingen te uploaden en hierop te tekenen. Terwijl je tekent kun je de bijbehorende uitleg opnemen. Wat je maakt met de app kun je direct delen of op de Educreations website plaatsen. Het is een mooie tool om korte lessen te maken voor leerlingen, maar ook juist leerlingen korte lessen te laten maken en met elkaar te delen.”

Het werken met Educreations deed mij sterk denken aan de activiteiten van de Jonatan Academie. In de Jonatan Academie leggen leerlingen moeilijke leerstof zorgvuldig uit met behulp van filmpjes die ze helemaal zelf maken. Zie mijn blogpost “Instructiefilmpjes door en voor leerlingen met PowerPoint 2010”.

Educreations

Frans Droog zet deze tool in bij zijn “Flip de klas” (Flipping the Classroom). Zijn ervaringen zijn te lezen in o.m. deze twee blogposts op zijn blog “Droog’s – leren delen”:

Educreations is bedoelt als app voor de iPad, maar wat als je niet over een iPad beschikt?
You can also create lessons using our online whiteboard, which works in any browser that supports flash. Just log in to your account on our website and click on the ‘Create a New Lesson’ link to launch our online whiteboard.” Je kunt de gemaakte lessen ook embedden op een website of (klassen-)weblog of je kunt de link naar je lessen plaatsen op Yurls. Bijvoorbeeld voor een “Flip the Clip”. Meer informatie vind je op de FAQ-pagina van Educreations.

Gelezen op andere blogs…

Online cursus “Flipping the Classroom”
SPONS learning company’ lanceert een online cursusmodule “Flipping the Classroom – de Basis”. In de laatste nieuwsbrief van Spons is hier meer over te lezen: “SPONS learning company lanceert een online cursusmodule ‘Flipping the Classroom – de Basis’”. Meer hierover kun je ook lezen op Trendmat-cher: “Module ‘Flipping the Classroom’ gelanceerd”.

“Flip de klas” wordt – voor zover ik heb begrepen – vooral gebruikt in het voortgezet onderwijs. Zou je deze manier van werken ook kunnen gebruiken op de basisschool, bijvoorbeeld in groep 7 en 8? Wat vind jij van deze manier van werken? Wie heeft hier ervaring mee? Plaats jouw mening en eventuele ervaringen bij de ‘reacties’.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone