Op reis door het Romeinse Rijk met interactieve kaarten

Het Romeinse Rijk by Phillip MartinVoor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en met name de geschiedenis van het Romeinse Rijk is deze blogpost wellicht heel interessant. Op ‘FreeTechnology for Teachers’ van Richard Byrne las ik het bericht “Interactive Maps of Travel Routes Throughout the Roman Empire” over de website “ORBIS: The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World”. Richard Byrne zegt over deze website:

On ORBIS students can calculate the distance and travel times between 751 settlements in the Roman Empire. The calculations happen according to the modes of travel that would have been used during the time of the Roman Empire’s greatest height.

Hoe het werkt…

This is a short demonstration of how to calculate routes in ORBIS and the different settings and modes that are available, as well as how to examine the routes you’ve generated.”

This short tutorial provides an explanation on how to use the ORBIS dynamic distance cartogram located at orbis.stanford.edu/#cartogram or under the Mapping Tab in the main site. The cartogram provides some capacity to examine the ORBIS model in an aggregated form and see how the shape of the Roman world depended not only on your perspective, but also on your priorities and even the time of year.”

Op reis van Rome naar Leiden (Lugdunum Batavorum)

Van Rome naar Leiden

En de reisduur en de kosten in de winter (januari)…

Orbis

Weet jij toevallig of er zoiets dergelijks bestaat m.b.t. de ‘ontdekkingsreizen’ in de 16e en 17e eeuw…?

Afbeelding gemaakt door Phillip Martin.
This work by Phillip Martin is licensed under a
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

André Manssen

blogt over gratis webtools, handige tips & trucs, lesideeën, lesmateriaal en allerlei online zaken die hij interessant en leuk vindt voor het basisonderwijs.

Een gedachte over “Op reis door het Romeinse Rijk met interactieve kaarten

Reacties zijn gesloten.