Maak een virtuele reis met Charles Darwin en de Beagle

Charles DarwinCharles Darwin (1809 -1882), bekend van de evolutietheorie maakte van 1831 t/m 1836 een onderzoeksreis met het schip de Beagle. Hij bezocht tijdens deze reis Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie.

Op het web vond ik een prachtige website waar je samen met Charles Darwin een virtuele reis kunt maken met de Beagle: “Darwin, A naturalist’s voyage around the world”. “Darwin, a naturalist’s voyage around the world” is een prachtige virtuele weergave van de bijna vijf jaar durende reis die Charles Darwin maakte met de Beagle. Tijdens deze virtuele ‘tour’ zie je prachtige schetsen van de reis, hoor je stukken uit de dagboeken van Darwin en krijg je informatie over de reis als geheel en de tijd waarin Darwin leefde. Kortom: de moeite waard om te bekijken en naar te luisteren.

Darwin's virtuele reis

Er is een aantal jaren een prachtige documentaire serie geweest op de tv over Darwin’s reis met de Beagle: “In het kielzog van Charles Darwin”. Alle afleveringen heb ik hier teruggevonden. Ook is er een site van de VPRO: “Beagle, in het kielzog van Darwin”.

Darwin, A naturalist’s voyage around the world” in het Engels. Ik vraag me af: waarom worden hier in Nederland niet dit soort mooie ‘virtuele’ tijdsbeelden gemaakt van allerlei grote figuren uit de vaderlandse geschiedenis…? Te duur..? Is het taalgebied te klein..? Is er geen belangstelling voor..? Mocht je ergens een dergelijk mooie online productie tegenkomen in het Nederlands of weet je er online een te vinden, plaats dan a.u.b. een reactie. Ik ben zeer benieuwd!

Via ‘Free Technology for Teachers’: “Go On a Virtual Journey with Charles Darwin” 
Portret Darwin van Wikipedia: Charles Darwin 

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

6 Reacties op “Maak een virtuele reis met Charles Darwin en de Beagle

  1. Bedankt voor deze post. Op mijn boekenplank ligt ‘de reis van de Beagle’ en ook ‘In Darwins woorden’. Het is heerlijk om dit nu af te wisselen en aan te vullen met deze virtuele reis.

De reacties zijn gesloten.