Voldoet de website van jouw school aan de cookie wetgeving?

cookiesOp 5 juni van dit jaar is in Nederland de zogenaamde “cookie wetgeving” van kracht geworden. Die wetgeving geldt zonder uitzondering voor alle websites, dus ook voor de website van jouw school of jouw klassenweblog. In grote lijnen komt die wetgeving erop neer dat de schoolwebsite of jouw klassenblog – zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bezoekers ervan – geen cookies meer op de computer van jouw bezoekers mag plaatsen.

Een cookie is een klein tekstbestandje dat een website op de harde schijf van je computer zet op het moment dat je de site bezoekt (lees hier meer over cookies). Jouw bezoekers moeten voor het plaatsen van die cookies toestemming geven. Nu is het zo, dat bezoekers van de schoolwebsite de door de schoolwebsite mogelijk geplaatste cookies via hun browser kunnen verwijderen. Maar dat telt niet, want Nederland wil het braafste jongetje van de klas zijn, dus moet je op jouw schoolwebsite/klassenblog aan bezoekers uitleggen welke cookies jouw schoolwebsite/klassenblog plaatst en moet je de bezoekers de keuze geven die cookies te weigeren. Een en ander betekent ook, dat je een privacy- c.q. cookieverklaring op jouw schoolwebsite/klassenblog dient te plaatsen.

Op YouTube vond ik een filmpje, waarin in heldere taal wordt uitgelegd hoe dat zit met die “cookie wetgeving”. Ook worden er suggesties gegeven hoe je de toestemming van je bezoekers kunt krijgen. Het bekijken van dit filmpje is een aanrader.

Filmpje “Cookie wetgeving – Alles wat je moet weten in 5 minuten

Wel of niet voldoen aan de wetgeving..?
Heb je geen voorzieningen getroffen op je schoolwebsite/klassenblog waarmee bezoekers hun toestemming kunnen geven voor het plaatsen van cookies, dan voldoet de schoolwebsite of je klassenblog niet aan de wet en is de school dus strafbaar. Opvallend is dat de meeste Nederlandse websites nog geen mogelijkheid hebben voor hun bezoekers om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. De vraag is dan ook: in hoeverre gaat men over tot directe handhaving? Wordt de ‘cookie’-soep net zo heet gegeten als die geschonken is..? Het schijnt dat men trouwens eerst de grote jongens gaat aanpakken… Overigens heb ik via Google wat rondgesnuffeld op het internet en heb ik gekeken in hoeverre sites die te maken hebben met het onderwijs al aan de wettelijke voorschriften voldoen. Ik constateerde vanmiddag dat bijvoorbeeld de websites van de besturenbonden en de onderwijsvak-bonden, Kennisnet.nl en de Rijksoverheid(!) nog geen toestemming vragen aan bezoekers om cookies te mogen plaatsen. Ook zou je verwachten – in ieder geval van Kennisnet – dat er informatie over de “cookie wetgeving” en de gevolgen daarvan voor websites van scholen wordt gegeven. Maar geen woord..!

Tja.., en dan moet jij op je schoolwebsite… Ik zou zeggen: neem binnenkort – na de zomervakantie – contact op met de leverancier van de software van je schoolwebsite en vraag hoe je de website kunt laten voldoen aan de eisen van de “cookie wet”, want ook voor schoolwebsites geldt deze wet.

Handhaving van de wet
De wet is officieel per 5 juni ingegaan, maar handhaving door de overheid zal pas gebeuren per 1 januari 2013, zie ook dit persbericht op rijksoverheid.nl. De vraag is hoe de OPTA – als uitvoerend handhavend orgaan – dit zal gaan doen, maar het is verstandig om in ieder geval voor het nieuwe jaar een oplossing te hebben die 100% gedekt is. Als er een opt-in oplossing gekozen wordt, is het zinvol om zelf bij te houden of een bezoeker de cookies accepteert. Omdat indien er een rechtszaak komt de site eigenaar moet kunnen aantonen of de bezoekers inderdaad toestemming gegeven hebben. Er zijn sites die een opt-out gebruiken in plaats van een opt-in, maar dit is niet conform de letter van de nieuwe wet. Een voorbeeld hiervan is De Telegraaf. (Bron)

Een voorbeeld van een “toestemmingsverklaring” is te vinden op de site “Werken bij Hogescholen

Cookies toestemming

Zelf heb ik inmiddels wel een “privacy- & cookieverklaring” op dit blog staan. Je mag hier rustig uit kopiëren en plakken voor eigen gebruik. Het overnemen ervan is wel voor eigen risico, want het is me nog niet helemaal duidelijk of deze verklaring waterdicht is. Ook heb ik een ‘Wordpress-plugin’ klaarliggen, waarmee je toestemming kunt geven voor het plaatsen van cookies. Ik zit echter te wachten op een betere plugin waarvan ik zeker ben dat die aan de “cookie wetgeving” voldoet.

Op mijn Yurls “Manssen.nl {{{ Gespot op het Web”, heb ik de pagina “Cookies en Cookiewetgeving” aangemaakt. Hier plaats ik ‘links’ naar ‘Wordpress’-plugins en berichten/artikelen die te maken hebben met de “cookie wetgeving”.

Gerelateerde links:

Ben jij webmaster van de website van je school of heb jij een klassenweblog? Hoe ga jij dan handen en voeten geven aan de “cookie wetgeving”? Plaats jouw werkwijze dan bij de reacties. Wellicht help je er een collega webmaster mee.

Bron afbeelding: Microsoft Office Illustraties

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

7 Reacties op “Voldoet de website van jouw school aan de cookie wetgeving?

 1. Dag André,

  een erg nuttige post over de cookie wetgeving. Voor velen is deze wet nog een erg vaag terrein (ook voor ons). Veel bedrijven en websites worstelen dan ook nog met een goede oplossing voor het vragen van toestemming, omdat zeker bij minder ICT vaardige gebruikers men niet precies weet waar ja of nee tegen wordt gezegd “en bij twijfel niet doen”. Terwijl er dan helaas enkele zaken die de gebruiksvriendelijkheid van de website ten goede komen, niet of minder werken.

  Op omjs.nl hebben we het privacy policy aangepast naar aanleiding van de wet. Zie hier dat van ons: http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/magento/privacy-policy-cookie-restriction-mode/
  Technisch hebben we net als jij de mogelijkheid klaarstaan om men om toestemming te vragen, maar wachten nog met het plaatsen er van tot er meer websites de stap hebben gemaakt en men meer gewend is aan de vraag en weet waar zij ja tegen zeggen.

  Overigens vind ik het opvallend dat bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn (Facebook, Google, LinkedIn) niets doen met deze nieuwe wet. Zou het zo kunnen zijn dat zij hier niet onder vallen?

  • Dag Erik,

   Hartelijk dank voor jouw reactie. Ik heb een vraagje: hoe hebben jullie in je privacy-pagina die lijst van al die cookies gemaakt? Waar heb je die informatie kunnen vinden. Heb je daar een programmaatje voor gebruikt?

   In antwoord op jouw: ik denk dat deze sites dat niet hoeven, omdat de servers in een niet Europees land staan. In heel Europa geldt een “cookie wetgeving”. Maar in landen buiten Europa niet (denk ik).

   Groet, André

   • Dag André,

    Daar hebben we geen programmaatje voor gebruikt. Je kunt hier wel achterkomen door in bijvoorbeeld Google Chrome (browser) al je cookies te verwijderen en dan je website te bezoeken. Als je dan bekijkt welke cookies er geplaatst zijn op je computer (ook weer via de instellingen van je browser) kun je zien welke dit zijn.

    De cookies van Google Analytics kun je vinden via Google zelf.
    De cookies die onze webwinkel (Magento) gebruikt hebben we via een supportforum teruggevonden in een onderwerp wat over de cookiewetgeving ging.

    Groet,
    Erik

De reacties zijn gesloten.