4 Nederlandstalige alternatieven voor iGoogle

Al jaren gebruik ik iGoogle, de webbased en gratis persoonlijke startpagina van Google. Vanuit iGoogle kan ik dan een heleboel dingen doen. O.a. mijn agenda bijhouden (Google Agenda) en nog een aantal handige widgets. Het is een soort van gepersonaliseerd dashboard. Kortom: ik vind deze pagina reuze handig.

iGoogle

Enige tijd geleden echter verscheen er een mededeling van Google in mijn iGoogle: “iGoogle is niet meer beschikbaar na 1 november 2013”. De mobiele versie  – die ik niet gebruikt – stopt al vandaag. Kortom: op zoek dus naar alternatieven. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn, toch..? :-)

4 Gratis Nederlandstalige alternatieven voor iGoogle

#1. Netvibes
Netvibes
Van origine een Engelstalige site (?), maar je kunt de site via de taaloptie ook in het Nederlands instellen. Mooie site, maar persoonlijk vind in Netvibes iets te druk. Je kunt deze startpagina als privé instellen, maar ook als openbaar, zodat je jouw inhoud kunt delen met anderen. Er is ook een uitvoering voor op je smartphone.

#2. Symbaloo
SymbalooNaast de gewone uitvoering is er ook nog een uitvoering voor het onderwijs: SymbalooEDU.nl. Ik heb hier al eens eerder over geblogd: “Symbaloo EDU: startpagina voor het onderwijs met blokjes”. Je kunt Symbaloo ook op je smartphone gebruiken.

#3. Kadaza
Kadaza
Kadaza is een Nederlands product. Ook deze startpagina werkt met een soort blokjes en kun je helemaal naar je hand zetten. Meer over Kadaza kun je lezen op ‘Plazilla’ in het bericht “Alles over Kadaza, de overzichtelijke, eenvoudige en handige visuele startpagina”.

#4. Yurls
Yurls
Yurls wordt in het basisonderwijs veel gebruikt. Yurls is altijd openbaar, dus als je Yurls als persoonlijke startpagina gebruikt, moet je dus voorzichting zijn dat je een geen privé zaken als agenda’s, notities e.d. opzet. Gebruik je Yurls voor je groep, dan is het beslist een “must have”. Uitgebreide handleidingen vind je op Support.yurls.

Gratis Engelstalige alternatieven

Open Source startpagina
DroptilesAl googelend vond ik ook een ‘open source’-startpagina: Dropthings. Een voorbeeld vind je hier. Er is ook een startpagina in ‘Metro’-stijl (Windows 8): Droptiles. Voor zover ik begrepen heb, moet je hier e.e.a. zelf maken, want het is voortdurend in ontwikkeling. Droptiles ziet er wel gelikt uit.

Nog veel en veel meer te personaliseren online ‘start’-pagina’s vind je op “moreofit, finds you similar websites”.

Welke startpagina je kiest is afhankelijk van wat je er mee wilt en jouw persoonlijke voorkeuren. Zelf heb ik nog geen vervanger gevonden voor mijn iGoogle. Op makeuseof vond ik een interessant artikel: “Create A Really Useful Personal Information Dashboard Page With Google Sites”. Ik denk dat ik met Google Sites een persoonlijk ‘dashboard’ ga bouwen, want op Google Sites kan ik ook de widgets plaatsen die ik bij iGoogle gebruik. Maar dat is voor een volgende blogpost.

Als jij gebruik maakt van een persoonlijke startpagina, naar welke dienst gaat dan jouw voorkeur?

Bronnen

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

3 Reacties op “4 Nederlandstalige alternatieven voor iGoogle

De reacties zijn gesloten.