2 Webtools om gratis interactief lesmateriaal te maken

Gisteren beschreef ik in de blogpost “Educaplay: maak eens gratis online interactief lesmateriaal” de gratis webtool ‘Educaplay’, waarmee je op elf manieren interactief lesmateriaal kunt maken. In ‘Mijn digitale archief’ stonden nog twee webtools, waarmee je ook online lesmateriaal kunt maken: ‘Textivate’ en ‘Learnclick’. In deze blogpost een overzicht van deze twee gratis webtools, waarmee je allerlei online oefeningen kunt maken met teksten.

#1. Textivate
Textivate
Op het Engelstalige edublog ‘Nik’s QuickShout’ geeft Nik Peachey in de blogpost “Create Instant Interactive Text Based Activities” een uitgebreide beschrijving en uitleg (how to) van de webtool ‘Textivate’.

Creating computer based materials can be incredibly time consuming and also very frustrating as websites and web based content can change so quickly, that’s why it is always so nice to discover tools like Textivate which can enable you to create instant interactivity using almost any text you find from around the web. All you need to do is copy and paste your text into the Textivate window and then click on ‘textivate now’…” Lees verder »

Textivate: openingsscherm

Kopiëer of maak een tekst en plak die in ‘Textivate’. Klik op de knop ‘texivate now’ en je krijgt een aantal opties te zien waarmee je diverse oefeningen kunt genereren.

Textivate: oefeningen genereren

Je kunt het zelf uitproberen op de site. Gratis en zonder in te loggen.

Je kunt de gemaakte oefening ook embedden:

Click below to access the activity. (Opens in a new window on touch devices.)

Click here to open the above activity in a new window.

Het nadeel van deze tool is wel, dat ‘Textivate’ zelf de diverse lessen genereert. Laat je ‘Textivate’ dus een ‘gaten’-tekst maken, dan bepaalt ‘Textivate’ waar de ‘gaten’ komen. Je kunt dat dus niet instellen en zelf bepalen. Dat geldt ook voor de andere oefeningen die je wilt maken. Je kunt dus niet werken met losse zinnen. Wat wel kan, is een doorlopend verhaaltje gebruiken, zoals in het voorbeeld is gedaan. Wil je zelf kunnen bepalen waar de gaten komen in de tekst, dan kun je beter de tweede webtool gebruiken.

Update
Kennelijk heb ik toch iets over het hoofd gezien, want van de maker van Textivate ontving ik vanmorgen onderstaande reactie op bovenstaande doorgehaalde tekst. Je kunt dus wel degelijk zelf de ‘gaten’ instellen en werken met losse zinnen!

“You can create a separate gap-fill by clicking the “Extra gap-fill” button on the textivate front page. This allows you to create a gap-fill where you decide which words are gapped. An extra gap-fill button (no.2) appears on the menu screen once you have done this.

Some people see the random gap-fill as an advantage, because every time you load the exercise the gaps are in a different place. This means that the same text can be used lots of times, each time with a different set of words.

It’s also possible to decide where the text is split up for the “Paragraphs” activity, simply by inserting line breaks where you want the separations to go. You can have up to 12 separate chunks of text. The “Paragraphs” activity is the one accessed via the button with the horizontal lines and the “P”.”

Martin, thank you very much for this comment!

Update #2:  22-10-2012
Inmiddels heeft Herman van Schie op zijn edublog ‘ICT-idee’ een uitgebreide “How-to” geplaatst:

#2. Learnclick
Met de gratis webtool ‘Learnclick’ kun je interactieve ‘gap-filling exercises’, ‘multiple choice-quizzen’ en ‘matching exercises’ maken.

Herman van Schie (@HvanSchie) beschrijft deze tool uitgebreid op zijn blog ‘ICT-idee’ in het bericht “93: Learnclick: Maak gatenteksten, sleep-, keuze- en meerkeuzeoefeningen”. Tevens vind je hier een korte handleiding.

Learnclick

Learnclick is een web 2.0 toepassing waarmee gatenteksten gemaakt kunnen worden van zelf te bepalen teksten. Bij het opvullen van de gaten kan gekozen worden uit drie mogelijkheden:

   • het intypen van woorden,
   • het verslepen van woorden,
   • het kiezen van woorden uit een drop-down-menu.

Sinds 10 mei 2012 is het ook mogelijk om met Learnclick meerkeuzevragen te maken. De oefeningen worden online opgeslagen, krijgen een eigen internetadres en kunnen online geoefend worden. Het maken van oefeningen gaat snel en is uiterst eenvoudig…” Lees meer »

Zie ook het edublog ‘Larry Ferlazzo’s websites of de day…’: “Use ‘LearnClick’ For An Excellent Meta-cognitive Lesson”.

Wat is jouw favoriete tool om online interactief lesmateriaal te maken?

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

4 Reacties op “2 Webtools om gratis interactief lesmateriaal te maken

 1. You can create a separate gap-fill by clicking the “Extra gap-fill” button on the textivate front page. This allows you to create a gap-fill where you decide which words are gapped. An extra gap-fill button (no.2) appears on the menu screen once you have done this.

  Some people see the random gap-fill as an advantage, because every time you load the exercise the gaps are in a different place. This means that the same text can be used lots of times, each time with a different set of words.

  It’s also possible to decide where the text is split up for the “Paragraphs” activity, simply by inserting line breaks where you want the separations to go. You can have up to 12 separate chunks of text. The “Paragraphs” activity is the one accessed via the button with the horizontal lines and the “P”.

De reacties zijn gesloten.