Living Junction: een online tijdschrift maken

Living JunctionLiving Junction is een website (webtool) die ik spotte op ‘Larry Ferlazzo’s websites of the day’ in het bericht: “Create Online Books With ’Living Junction’” en in mijn archiefje terecht kwam. In de ‘Vives’ van september (nr. 127) kwam ik die site weer tegen.

Living Junction is a fun and easy way to create social magazines around your hobbies and interests. You can drag-and-drop your favorite rich media content to the pages of your magazine to bring the stories around your favorite topics alive. Each magazine comes with a set of social features which help to create micro communities around your favorite topics. The magazines you create can be private to you and your closest friends, or public and shared with a community of like-minded people. (Bron)”

Living Junction start

‘Vives’ schrijft:

Met Living junction maakt u in een paar eenvoudige stappen en klikken een volledig online magazine. U maakt eerst een gratis account aan en vervolgens kunt u afbeeldingen uploaden die u op het canvas [het digitale papier van uw magazine] plaatst. Social media en Living Junction zijn volledig geïntegreerd. Het is daardoor mogelijk om Facebook en Twitter aan uw magazine te koppelen. Er zijn op de website al honderden voorbeelden te bekijken van magazines die gemaakt zijn door andere gebruikers. Dat is vooral handig om inspiratie op te doen. Ook leerlingen kunnen aan de slag met het maken van magazines over onderwerpen die ze interessant vinden, of om een online portfolio te maken. (Bron)”

Wat kun je ermee in jouw groep?
Behalve teksten toevoegen en eigen foto’s en plaatjes, kun je ook filmpjes van YouTube en plaatjes van de zoekmachine Bing plaatsen. Via Living Junction kun je rechtstreeks bij deze diensten zoeken. De kleur van de achtergrond, lettertype en lettergrootte kun je instellen en wijzigen. Kortom: alle ingrediënten om een leuk online tijdschrift te maken met jouw groep zijn aanwezig, bijvoorbeeld naar aanleiding van een thema, school- of klassenproject of straks ter gelegenheid van ‘Dierendag’. Je zou er zelfs een klassenkrant mee kunnen maken. Wat ook interessant is, is dat je jouw tijdschrift voor iedereen toegankelijk kunt maken, maar ook ‘privé’ kunt houden. Alleen diegenen die jij uitnodigt kunnen het door jouw groep gemaakte tijdschrift zien.

Om e.e.a. eens uit te proberen heb ik een gratis account aangemaakt. Na het aanmelden ontvang je een ‘verificatie’-mail met een link. Klik je op deze link dan is je account aangemaakt. De site is in het Engels. Wil je met je leerlingen digitale tijdschriften maken, dan is het handig om vooraf een uitleg op het digibord te geven. Mijn ervaring is dat e.e.a. makkelijk werkt. Ik denk dat je leerlingen het dan ook gauw doorhebben.

LivingJunction-Dierendag-1

Maar.., ondanks dat je er – volgens mij – hele leuke tijdschriften mee kunt maken, zou ik Living Junction toch niet in mijn groep gebruiken, want…

  • Je kunt het gemaakte tijdschrift niet embedden op bijvoorbeeld de schoolwebsite of klassenblog. Jammer!
  • Op het tijdschrift dat bezoekers zien, staat een grote groene balk om een account te maken en in te loggen. Heel storend!

LivingJunction: Dierendag-2

  • Er is geen mogelijkheid om aan te geven dat je jouw account wilt beëindigen. Ook wordt nergens aangegeven hoe je dit kunt doen. Dat vind ik persoonlijk altijd heel vervelend.
  • Een FAQ (Frequently Asked Questions) ontbreekt, evenals een ‘help’-pagina.

Een werkend voorbeeld van een digitaal magazine over het skelet vind je hier.

‘Picozone’: een goed alternatief voor ‘Living Junction’
Wil je ‘Living Junction’ niet gebruiken, dan is ‘Picozone’ een goed alternatief. Uitgebreide informatie over ‘Picozone’ vind je op het edublog van Herman van Schie (@HvanSchie) in het bericht “26. Miniboekjes maken met Picozone”. Ook vind je hier een lesbrief die je kunt downloaden.

Weet jij een leuke website (webtool) om een online tijdschrift met een groep te maken die je ook kunt embedden op de website van de school? Plaats dan een reactie bij dit bericht!

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone