Edcanvas: een gratis webbased lessenmaker

EdcanvasEdcanvasThe one place for teachers to create and deliver les-sons digitally”. Kortom, op Edcanvas kun je online digitale lessen maken. Het leek me wel een aardige tool, dus heb ik een gratis account aangemaakt en e.e.a. eens uitgeprobeerd. Je kunt er teksten plaatsen, plaatjes van je pc, filmpjes van YouTube en Word- en ‘pdf’-bestanden en nog veel meer uploaden. Ook is het mogelijk jouw ‘Dropbox’- en ‘Google Drive’-account rechtstreeks via Edcanvas te benaderen. Uiteraard kun je jouw ‘Edcanvas’-lessen ook op het digibord zetten. Edcanvas verkeert nog in de bèta-fase.

Edcanvas: de website

Als je de makers van Edcanvas moet geloven werkt het allemaal heel erg simpel.  De inhoud van de les bij elkaar “sleuren & pleuren”. Je les geven en tot slot de gegeven les evalueren, bijwerken en zo nodig actualiseren, e.d.

Edcanvas-02

Filmpje: “How to create a canvas on Edcanvas”

Een account is gratis. Registreren kun je met je e-mailadres of met je Google account. Na de registratie kun je meteen inloggen en krijg je het volgende scherm te zien:

Edcanvas-03

 Om je eerste “canvas”- lees: een les – te maken, klik je op de grote blauwe knop met het witte ‘plus’-teken. Je komt dan in het volgende scherm:

Edcanvas: een nieuwe les maken

Er opent zich een klein schermpje waarin je de titel / onderwerp van je les moet invoeren. Als je dat hebt gedaan kun je gaan uploaden en en op z’n plaats zetten. Je kunt de volgende items gebruiken:

Items

Edcanvas: invoegmogelijkheden

Van links naar rechts:

  1. Filmpje zoeken op YouTube of de URL invullen.
  2. Zoeken op Google Afbeeldingen of op het web (‘links’).
  3. Een ‘link’’ (URL) invoeren.
  4. Bestand van je pc uploaden (bijvoorbeeld een Word- of pdf-document).
  5. Jouw bestanden bij Dropbox (je moet natuurlijk wel een ‘Dropbox’-account hebben).
  6. Bestanden bij Google Drive (als je hier een account hebt).
  7. Als je Google Chrome gebruikt, kun je hier een lijst van je favorieten uploaden.
  8. Een overzicht van je laatste zoekactiviteiten op het web.

Als je les af is, kun je die via het blauwe knopje “Share” delen met anderen via een link, via e-mail en op Twitter, Google+ en Facebook.

De andere knoppen op de “canvas”:

Templates

Edcanvas: templates

Met de knop ‘Templates’ kun je verschillende vormen aanklikken, waarin je jouw items van je les kunt plaatsen.

Themes

Edcanvas: thema's

 Hier kun je een ‘Thema’ kiezen voor je les (kleuren).

Met ‘Play Canvas’ kun je jouw les bekijken.

Jouw les in één oogopslag…

Edcanvas: overzicht les

Dit is het resultaat van mijn pogingen. Ik heb geprobeerd een les over de Hunebedbouwers te maken. Ik heb 4 “dia’s” (ik weet zo gauw geen andere naam) gemaakt. Je kunt er natuurlijk veel meer maken.

De eerste dia is een plaatje, de tweede dia komt uit Wikipedia, de derde dia is een filmpje van YouTube en de vierde dia is een Word-document.

Nieuwsgierig naar het resultaat..?
Wil je de les bekijken, dan is hier de ‘link’: http://edcvs.co/VF2nGn en klik in het scherm op ‘Play Canvas’.

Conclusie
Leuke tool! Het werkt allemaal heel erg simpel. Alleen jammer dat je jouw les niet kunt embedden. Je bent dus verplicht om naar de website te gaan als je de les wilt gebruiken. Je kunt natuurlijk wel de URL gebruiken, zoals hierboven is gedaan en bijvoorbeeld op jouw Yurls zetten (als je die hebt).

Account beëindigen
Wil je jouw account beëindigen, dan gaat dat heel simpel. Klik op het knopje ‘Account’ en scroll helemaal naar beneden. Hier zie je:

Edcanvas: account beëindigen

Klik op “Cancel my account” en weg is ie!

Via de Scoop.it! “learn and teach”, curated by Jasper Bloemsma

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone