Een online huiswerkagenda voor jouw groep

Op het Vlaamse edublog “Groeigras” van Hilde Vorsselmans (@juf_hilde) vond ik een blogpost met de “Klasagenda” van klas 6C van de VBS in Merksplas. Deze agenda was gemaakt in ‘Word’ en daarna geüpload naar Box.com en daarna embeded in de betreffende blogpost.

Huiswerkagenda Groeigras

Op deze manier kun je dus een online huiswerkagenda embedden op jouw klassenwebsite of klassenweblog. Handig, want je leerlingen kunnen dan nooit zeggen dat ze niet wisten dat ze voor een bepaalde dag huiswerk moesten maken, iets moesten meenemen of dat er een bepaalde activiteit in de klas zou plaatsvinden. Handig ook om op deze manier de ouders van e.e.a. op de hoogte houden. Bovendien kunnen de leerlingen aan de hand van deze agenda hun huiswerk (leren) plannen. Het handige van Box.com is dat je de documenten ook kunt uitprinten of downloaden, zodat leerlingen de agenda boven hun bureautje kunnen hangen.

Een alternatief voor Box.com is Slideshare.net of Scribd.com. Al deze diensten zijn gratis. Bij zowel Slideshare als Scribd kun je alleen documenten downloaden als je bent ingelogd.

Yurls “agenda”-box
In mijn werkzame periode maakte ik ook gebruik van een online huiswerkagenda op de Yurls-pagina die ik voor mijn groep had gemaakt. Naast deze agenda had ik met de “memoblaadjes”  ook nog allerlei aanwijzingen en opmerkingen geplaatst. Mijn ervaring was, dat e.e.a. goed werkte. Heb je dus een Yurls-pagina voor jouw groep, dan kan ik je de ‘agenda’-box van Yurls aanbevelen.

Huiswerkagenda Yurls

Op Yurls is het tegenwoordig ook mogelijk om een document dat je hebt geplaatst bij Slideshare op jouw Yurls-pagina te embedden. Dus je zou ook nog kunnen overwegen om een ‘agenda’-blad te maken in Word, dit blad te uploaden naar Slideshare en vervolgens op jouw Yurls te plaatsen. Hoe dit kunt realiseren, kun je lezen in mijn blogpost “Slideshare op Yurls: hoe doe je dat?“.

Nog enkele alternatieven…
Je zou ook een huiswerkagenda kunnen maken met ‘Google Agenda‘. Je moet dan wel even een gratis ‘Google’-account aanmaken. Ook zo’n ‘Google’-agenda kun je embedden in je klassenwebsite of klassenweblog. Heb je een Twitter-account of een ‘Facebook‘-pagina voor jouw groep dan zou je ook hier een soort van agenda kunnen opzetten. Een andere mogelijkheid is een online prikbord, bijvoorbeeld Wallwisher. Deze site is vernieuwd, maar de oude versie – waar ik ooit een handleiding voor heb geschreven –  is ook nog te gebruiken. Maar er zijn uiteraard nog meer digitale prikborden.

Heb jij een online ‘huiswerk-‘ of ‘activiteiten’-agenda voor jouw groep? Van welke webdienst maak jij dan gebruik?

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

4 Reacties op “Een online huiswerkagenda voor jouw groep

  1. Dag André,

    Wij maken in de groepen 6 gebruik van Twitter voor de klassenagenda.(http://twitter.com/6bbernadette) Dat bevalt erg goed en is heel eenvoudig om te realiseren. In de klas wordt de tweet opgesteld; de kinderen lezen mee op het smartboard en noteren het in hun agenda. (We kunnen het ‘ouderwetse’ papier nog niet vergeten…..)
    Om te zorgen dat kinderen en ouders die niet twitteren toch de agenda online kunnen raadplegen, komen de tweets ook automatisch op onze site:

    • Dag Ben,

      Hartelijk dank voor je reactie.Leuk dat jullie met je groep een klassenagenda op Twitter hebben. Goed gevonden is ook de oplossing voor ouders en kinderen die niet op Twitter zitten. Veel succes met jullie ‘Twitter’-account!

De reacties zijn gesloten.