De CRAAP test: een toets om informatie aangeboden op het internet te beoordelen

CRAAP test

Gisteren publiceerde ik de blogpost “Met de Webdetective kritisch leren kijken naar informatie op het web“. De Webdetective is een initiatief van de Bibliotheek, het digitale portal van de Nederlandse openbare bibliotheken. Met behulp van de Webdetective hoopt de Bibliotheek oudere kinderen te leren hoe je kritisch naar informatie kijkt, hoe je de juiste vragen stelt en hoe je optimaal gebruik kunt maken van onder andere Google.

Inmiddels vond ik ook voor volwassenen een soort online “handleiding” waarin wordt uitgelegd hoe je (online) informatie kunt beoordelen. Deze handleiding staat op de website van de F.D. Bluford Library – North Carolina A & T State University en heet  “Evaluating Web Resources”:

This is a multidisciplinary guide on evaluating research sources, especially resources found on the World Wide Web.”

Informatie beoordelen met de CRAAP test

The CRAAP test tab will present a test to help determine what sites are good and what aren’t. When you search for information, you’re going to find lots of it . . . but is it good information? You will have to determine that for yourself, and the CRAAP Test can help. The CRAAP Test is a list of questions to help you evaluate the information you find. Different criteria will be more or less important depending on your situation or need.”

De “CRAAP test” omvat 5 criteria om informatie te beoordelen:

  1. Currency: the timeliness of the information
  2. Relevance: the importance of the information for your needs
  3. Authority: the source of the information
  4. Accuracy: the reliability, truthfulness, and correctness of the content, and
  5. Purpose: the reason the information exists

Websites beoordelen met de “W”-vragen

When choosing a web site, you want to think the same way a journalist investigating a source would. By asking questions about the site, using your critical thinking skills, and digging deeper into what the site is all about you help ensure that you are using good-quality, reliable information. That will prevent embarrassing mistakes in class, and get you in the habit for when you go into the working world when mistakes can be worse than embarrassing.”

De teksten op deze website zijn in het Engels, maar goed leesbaar.

Wat denk je… Is de “CRAAP”-test bruikbaar voor leerkrachten om informatie die op websites wordt aangeboden te beoordelen en wat vind je van de 5 “W”-vragen? Ook bruikbaar..? En.., mocht jij andere methodes weten om informatie op websites te beoordelen, dan hoor ik het graag.

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

2 Reacties op “De CRAAP test: een toets om informatie aangeboden op het internet te beoordelen

De reacties zijn gesloten.