SchoolTV Beeldbank gaat op in vernieuwde site SchoolTV. Een eerste indruk… [Update!!]

SchoolTV-Beeldbank

Gisteren keek op de website ‘ntr:schooltv‘ . Ik werd hier geconfronteerd met de volgende mededeling:

Schooltv-aankondiging

Op de nieuwe site van van ‘ntr:schooltv‘ is en wordt voortaan al het beeldmateriaal verzameld: schooltv programma’s én de filmpjes van de oude vertrouwde SchoolTV Beeldbank.

De website van Schooltv ondergaat een metamorfose. Het grootste verschil met de huidige site is dat er meer nadruk op video wordt gelegd. Het omvangrijke videoarchief met afleveringen van Schooltv, het Klokhuis en Sesamstraat en de videoclips uit de Schooltv-beeldbank is nu voor iedereen op deze site te vinden. De site is straks ook beschikbaar op mobiel en tablet. De nieuwe site zal vóór de zomer klaar zijn. Tot die tijd kunnen bezoekers gewoon gebruik blijven maken van de huidige sites Schooltv.nl en Schooltv.nl/beeldbank (Bron).

Schooltv-Beeldbank-nieuwe-site

ntr:schooltv – de nieuwe site

Op de nieuwe ‘SchoolTV’-site vind je o.m. de  SchoolTV-programma’s, ‘Topcolllecties‘  en onder ‘Categorieën‘ staan alle filmpjes geordend in de categorieën:

 • Aardrijkskunde : Wonen en werken – Aarde en heelal – Landschappen – Milieu en klimaat – Landen en volken.
 • Geschiedenis: Oudheid – Middeleeuwen – Gouden Eeuw – Industrialisatie – Tijd van Wereldoorlogen –  Recente geschiedenis.
 • Natuur: Mensen – Dieren – Planten – Overige organismen – Natuurlijke omgeving.
 • Kunst: Overige kunstvormen – Beeldende kunst – Bouwkunst – Muziek en dans.
 • Gezondheid: Verzorging – Gezondheidszorg – Sport en spel – Voeding
 • Samenleving: Politiek en rechtsstaat – Geloof – Media – Normen en waarden – Cultuur – Verkeer.
 • Economie: Werkgelegenheid – Overheid – Bedrijven – Internationaal – Geld.
 • Nederlands: Taal – Spelling – Literatuur.
 • Vreemde talen: Frans – Duits – Engels.
 • Rekenen en wiskunde: Rekenen – Meten – Statistieken – Grafieken en formules.
 • Techniek en exact: Techniek – Natuurkunde – Scheikunde – Quizzen.
 • Voor de kleintjes: Mijn lichaam – Natuur – Spelen – Leren – Mijn omgeving – Feesten – Gevoelens.
Waar zijn de filmpjes van de oude ‘SchoolTV Beeldbank’..??

Zoals al gezegd, staat al het video-materiaal nu op de nieuwe site, dus ook de filmpjes van de oude ‘SchoolTV beeldbank’, die niet meer als zodanig wordt vermeld. Deze filmpjes staan nu gewoon tussen het andere video-materiaal. Wil ik bijvoorbeeld het ‘Schooltv Beeldbank’-filmpje ‘Het ontstaan van kastelen‘ hebben voor een les, dan moet ik op de nieuwe site gaan ‘filteren’.

Plaats een vinkje voor de leeftijd van je leerlingen. Plaats bij ‘Soort video’ een vinkje voor fragment en scroll dan naar beneden. In de menubalk ‘Categorieën’ zet je bij ‘Geschiedenis’ een vinkje voor ‘Middeleeuwen’. Helaas – naar mijn idee – werkt de filter niet helemaal. Ik krijg ook filmpjes over WO II te zien bij de gefilterde resultaten (..???..). Dan maar eens gebruik gemaakt van de zoekbalk. Ik ga zoeken op ‘kastelen’. Dat werkt gelukkig beter…

Het ontstaan van kastelen

Filmpje embedden (insluiten) in je digibordles, website of blog..?? Dat kan niet meer!

Filmpjes op de oude SchoolTV Beeldbank kon je embedden (insluiten). Dat kun je niet mee doen met de filmpjes op de nieuwe website. Op de oude website vond je de ‘insluit’-code. Die kon je kopiëren en plakken. Die ‘insluit’-code vind je niet meer op de nieuwe website. Althans…, ik heb deze code niet kunnen vinden. Dat is – denk ik – een min-puntje!!

embedcode

Oude SchoolTV Beeldbank: embedcode

Op de ‘Help’-pagina van de nieuwe ‘Schooltv’-website lees ik o.m. het volgende over  bookmarks, deeplinks en embedded links

Alle bestaande URL’s in de oude versie van Schooltv.nl en Schooltv-beeldbank.nl zullen automatisch naar de nieuwe site van Schooltv gaan. De videopagina’s in Schooltv-beeldbank.nl gaan naar de overeenkomstige videopagina’s op de nieuwe site en de embedcodes van de video’s in Schooltv-beeldbank.nl redirecten naar de overeenkomstige embedcodes van de (NPO) player in de nieuwe site. NTR zorgt ervoor dat deze redirects voorlopig gehandhaafd blijven, maar je doet er verstandig aan de oude URL’s in de loop van 2014 te vervangen.

Ook verdwenen: Plus

Bij veel clips van de ‘SchoolTV Beeldbank’ vond je onder ‘Plus’ digilessen, quizzen en werkbladen. Ook dat is verdwenen. Nóg een min-puntje!

Plus

Waar zijn de letterlijke teksten bij de korte fragmenten gebleven..?

Het antwoord vind je ook op de ‘Help’-pagina:

Op de meeste videopagina’s met fragmenten (de voormalige beeldbankclips) zijn de letterlijke teksten weergegeven in de vorm van een link naar een PDF. Je vindt deze PDF’s, links van de player op de videopagina.

 Bij deze video

Ik begrijp uit deze toelichting dat nieuwe ‘fragmenten’ niet worden voorzien van een ‘letterlijke tekst’. Jammer! Wéér een minpuntje. De aanwezigheid van een gedrukte letterlijke tekst was toch wel makkelijk. Na het vertonen van het filmpje kon je eventueel de tekst ‘kopiëren’ om nog eens door je leerlingen te laten nalezen, de informatie verwerken in je lessen of je kon de tekst gebruiken om snel te kijken waar het filmpje over gaat.

De goede kanten van deze nieuwe site…

1) Al het videomateriaal van de SchoolTV staat nu bij elkaar op één site. Dat betekent dat ook de filmpjes van ‘Nieuws uit de natuur, Vroeger & zo, klokhuis, SchoolTV Jeugdjournaal, enz. via de nieuwe site te bekijken zijn. Je hoeft slechts de naam van het gewenste programma in te typen in de paarse zoekbalk.

2) Het is nu ook mogelijk om gratis een account aan te maken. Ook leerlingen kunnen dit doen, maar leerlingen die jonger zijn dan 16 jaar moeten dan wel aanvinken dat ze dat profiel samen met een volwassene hebben ingevuld. Dit wordt verder niet op de een of andere manier gecontroleerd. Dus ben je bijvoorbeeld 12 jaar, dan kun je gewoon een profiel aanmaken zonder dat je dit samen met een volwassene hebt ingevuld. Gewoon aanvinken en klaar…!!

profiel

Met een gratis account (profiel) kun je jouw favoriete filmpjes ‘bookmarken’ en/of een afspeellijst maken en deze ‘online’ overal bekijken. Voor leerkrachten is dit m.i. handig. Je kunt dan thuis en/of op school een verzameling filmpjes aanleggen rond een bepaald onderwerp of thema en gebruiken bij je lessen.

SchoolTV Beeldbankfilmpjes insluiten op jouw Yurls gaat straks niet meer…

Op Yurls kun je ‘SchoolTV Beeldbank’-filmpjes plaatsen door de ‘link’ van het betreffende filmpje te kopiëren en dan in de box ‘Insluiten’ te plakken. Met de ‘links’ op de nieuwe site gaat dat niet meer. De NTR ‘zorgt ervoor dat deze redirects voorlopig gehandhaafd blijven, maar je doet er verstandig aan de oude URL’s in de loop van 2014 te vervangen.’ Kortom: er komt een moment dat de oude ‘links’ niet meer werken en dan werken de al geplaatste ‘Beeldbank’-filmpjes op jouw Yurls niet meer! Hopelijk vindt Sipke Kloosterman – de maker van Yurls – een oplossing voor dit probleem…

Yurls-Beeldbank

Gaat dit verdwijnen..???

En wat te denken van al het lesmateriaal gemaakt door collega’s dat gebruik maakt van filmpjes van de ‘SchoolTV Beeldbank’. Ik denk hier alleen al aan de Webpaden en andere Paden van Jack Nowee. Wat een werk zal dat zijn om al die ‘links’ aan te passen..!

De NTR zegt verder: ‘De oude schooltv.nl is nog een tijdje bereikbaar. Je vindt de oude website op: www.archief.schooltv.nl. Let wel op! Deze website wordt niet meer bijgewerkt en gaat in september definitief offline.’ Als je op dit moment op die ‘link’ klikt, zie je dit (in de browser Chrome)…

Niet beschikbaar

Tot slot nog een opmerking. Ik denk, maar ik kan het niet hard maken, dat de NTR de mogelijkheid om ‘SchoolTV Beeldbank’-filmpjes te embedden op bijvoorbeeld Yurls niet op de nieuwe site heeft gezet, omdat ze nu de mogelijkheid bieden een gratis account aan te maken en al je favoriete filmpjes online kunt opslaan en/of een afspeellijst kunt maken…

Wat vind jij van de nieuwe NTR SchoolTV-website..?

Website
Update woensdag 21-05-2014: ‘SchoolTV Beeldbank’-filmpjes op Yurls

Sipke Kloosterman (@yurls) – de maker van Yurls – deelde mij het volgende mede inzake het ’embedden’ (insluiten) van ‘SchoolTV Beeldbank’-filmpjesop Yurls:

‘Schooltv heeft Yurls verzekerd dat de oude links, ook in de embeded video’s, automatisch zullen doorverwijzen en dus blijven werken. Mochten er toch problemen ontstaan, dan proberen we een oplossing te vinden. Vooralsnog hoeven gebruikers van Yurls geen links aan te passen. Voordat Schooltv in de toekomst zal stoppen met de doorverwijzing zullen we proberen om de URL’s automatisch te vervangen zodat de gebruiker van Yurls daar verder geen werk aan heeft.

Schooltv biedt geen mogelijkheid meer om objecten in te sluiten. Een alternatief is om een plaatje met link naar het filmpje op je Yurls-pagina te zetten. Jack Nowee heeft dat op de webpaden gedaan met als bijkomend voordeel dat zijn Yurls-pagina’s veel sneller laden.

Programma’s als Koekeloere, Nieuws uit de natuur, etc. kun je natuurlijk gewoon via Uitzendinggemist.nl blijven insluiten.

Het is trouwens niet ondenkbaar dat er alsnog een nieuwe mogelijkheid komt om een video van Schooltv op Yurls in te sluiten. Informatie hierover zullen we verspreiden via http://yurls.wordpress.com en https://twitter.com/yurls.’

Bovendien meldde Sipke:

‘Op de site http://beeldbank.yurls.net/ bieden we de gebruikers van Yurls zoekboxen aan waarmee in de nieuwe verzameling van Schooltv gezocht kan worden. Via de icoontjes kun je de boxen op je eigen Yurls-pagina zetten.’

Jack Nowee (@JackNowee) heeft op zijn Yurls ‘Webpaden en meer…‘ de volgende mededeling geplaatst:

‘Beste collega’s,

De afgelopen week heb ik al mijn eigen materiaal voorzien van de nieuwe links van SchoolTV-Beeldbank.
Het betreft de webpaden, minipaden, piekerpaden, canonpaden en kruiswoordclips.

Omdat, bij bij bijvoorbeeld de minipaden, de clips nu alleen nog te benaderen zijn via een plaatje met een link, komen de kinderen wel bij het goede filmpje uit, maar zien wel allerlei suggesties om op andere filmpjes te klikken.

Ik vind dit erg vervelend, maar kan hier niets aan doen. De nieuwe SchoolTV-site heeft tot op dit moment niet de mogelijkheid tot embedden, of een popup (zodat je alleen het betreffende filmpje ziet).

De doepaden en kiespaden voor de onderbouw heb ik nog niet aangepast. Met name kleuters zijn natuurlijk heel snel geneigd om naar andere filmpjes te klikken. Vandaar hier nog even de ‘oude’ versie.

20 mei 2014
Jack Nowee’

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageEmail this to someone

12 Reacties op “SchoolTV Beeldbank gaat op in vernieuwde site SchoolTV. Een eerste indruk… [Update!!]

 1. Ik heb de volgende vraag, kan je als school aanmelden en hoe doe ik dit?

  Met vriendelijke groet,
  Joke

 2. Ik gebruik enkele filmpjes voor een project dat momenteel proefdraait. Ik had vóór 20 mei ook gezien dat de oude site en de filmpjes zouden overgaan op een nieuwe site. Daar heb ik na enig zoeken een paar van de filmpjes gevonden die ik gebruikte van de oude site. Het lijkt wel of ze opnieuw zijn opgenomen, maar dan slechter. Er zitten haperingen in en het geluid loopt soms niet synchroon met de tekst. Dat is niet zo met dezelfde filmpjes op de oude site. En ook het ontbreken van een insluitcode is erg jammer. Een verwijzing via een link is lang niet zo attractief en vergt weer meer doorklikken. Dus mijn eerste verkenningen vóór 20 mei op het voorproefje van de nieuwe site vielen niet erg positief uit. Ik moet de site nog eens goed bekijken, maar ik hoop dat de kwaliteit van de filmpjes er niet slechter op wordt en dat er weer ge-embed kan worden!

De reacties zijn gesloten.